2024-05-07 08:49

Cum puteam ameliora simptomele MENOPAUZEI

 |  21:34
Cum puteam ameliora simptomele MENOPAUZEI

Momentul menopauzei poate însemna o ușurare pentru multe femei, dar această perioadă aduce cu sine nenumărate simptome neplăcute și schimbări în întregul organism.

Perimenopauză vs. menopauză: Care este diferența?

Cele mai multe femei dezvoltă simptome, cum ar fi perioadele neregulate și bufeurile, cu câțiva ani înainte de ultima menstruație. Aceasta se numește perimenopauză. “Multe femei încep perimenopauza cândva la jumătatea vârstei de 40 de ani, dar unele o sar și intră direct în menopauză”, explică Dr. Juan Manuel Arreguin, OBGYN la Geisinger.

În timpul perimenopauzei, este obișnuit ca ciclurile menstruale să devină neregulate – menstruația poate fi întârziată; puteți sări peste una (sau câteva) și pot deveni mai grele sau mai ușoare.

S-ar putea să credeți că organismul dvs. vă spune că se face târziu în viață pentru a avea un copil. Dar nu aruncați încă anticoncepționalele. Este încă posibil să rămâi însărcinată în timpul perimenopauzei.

Nu ajungi la menopauză adevărată decât după ce ai stat 12 luni fără menstruație. Atunci poți lăsa deoparte anticoncepționalele. Asigură-te doar că aștepți acel an întreg.

Care sunt simptomele menopauzei?

Simptomele menopauzei pot varia de la o femeie la alta. Dar unele simptome comune includ:

Bufeuri sau transpirații nocturne

Insomnie sau dificultăți de somn

Uscăciunea vaginală și reducerea apetitului sexual

Creșterea în greutate

Modificări ale dispoziției, inclusiv anxietate și depresie

Incontinență urinară

Modalități de ameliorare a simptomelor menopauzei

Dacă vă confruntați cu simptome ușoare sau moderate, remediile casnice și modificările stilului de viață pot rezolva problema. Dar dacă simptomele sunt severe, este posibil să fie nevoie să consultați un medic pentru tratament.

“Pentru majoritatea femeilor, tratamentul medical nu este necesar pentru menopauză”, spune Dr. Arreguin. “Dar există câteva lucruri pe care le puteți face acasă pentru a ajuta la combaterea simptomelor.”

Iată câteva dintre sfaturile Dr. Arreguin:

- Dacă aveți bufeuri și transpirații nocturne (cele mai multe femei au), puteți ajuta la atenuarea lor prin:

Stabilirea unei rutine nocturne liniștitoare, cum ar fi meditația zilnică sau exercițiile de respirație, pentru a reduce orice stres din timpul zilei. Purtarea unei pijamale lejere și ușoare. Reducerea termostatului pe timp de noapte sau folosirea unui ventilator lângă pat. Evitarea a prea mult alcool, cofeină și/sau alimente picante. Și dacă fumați, acesta este un moment excelent pentru a renunța la fumat.

“Unele femei găsesc ușurare atunci când iau anumite suplimente, cum ar fi capsulele sau uleiurile de cohosh negru și de primrose de seară”, spune Dr. Arreguin. “Dar acestea pot interacționa cu alte medicamente, așa că asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice supliment.”

Dacă bufeurile și transpirațiile nocturne sunt severe și vă împiedică să vă odihniți bine, contactați medicul dumneavoastră. “Terapia de substituție hormonală poate fi o opțiune excelentă pentru femeile care se confruntă cu simptome severe ale menopauzei”, adaugă Dr. Arreguin.

- Combateți creșterea în greutate (și nu numai) cu ajutorul dietei și al exercițiilor fizice

Metabolismul nostru încetinește pe măsură ce îmbătrânim, iar pierderea de hormoni în timpul menopauzei poate contribui la acest lucru. Pentru a ajuta la combaterea creșterii în greutate, concentrează-te pe o dietă sănătoasă și pe mișcarea corpului tău.

Activitatea fizică nu numai că vă ajută să pierdeți și să vă mențineți o greutate sănătoasă, dar este, de asemenea, un excelent antistres – ajutându-vă să vă îmbunătățiți starea de spirit, somnul și nivelul de energie. “Pentru a începe, încercați să faceți o plimbare rapidă în fiecare zi timp de 20-30 de minute”, spune Dr. Arreguin.

Dacă vă confruntați cu incontinență urinară, poate doriți să încercați exercițiile Kegel pentru a vă întări podeaua pelviană. Deși, la fel ca majoritatea programelor de exerciții fizice, efectul poate scădea în timp. Nu uitați să vă contactați medicul dacă simptomele nu se ameliorează.

- Când vine vorba de dieta dvs:

Mâncați proteine slabe, fructe, legume și cereale integrale.

Limitați zaharurile adăugate, cum ar fi cele care se găsesc în băuturi răcoritoare, sucuri și produse de patiserie.

Rămâneți hidratat cu apă.

Beți mai puțin alcool.

“De asemenea, puteți discuta cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă suplimentele pot fi potrivite pentru dumneavoastră”, spune Dr. Arreguin. “De exemplu, suplimentele de calciu, vitamina D și magneziu pot ajuta, de asemenea, să vă protejeze oasele și să vă îmbunătățească somnul.”

Sursa: Drvasiradulescu.ro


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-01-10



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE