2024-05-07 09:34

Coronavirus: Imunitatea oferită de vaccinare este superioară celei obținute de trecerea prin boală

 |  11:36
Coronavirus: Imunitatea oferită de vaccinare este superioară celei obținute de trecerea prin boală

Medicul de familie Valeria Herdea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, afirmă că protecţia vaccinală este "net superioară" celei rezultate după boală, iar persoanelor care au avut COVID-19 li se recomandă să se vaccineze la una - trei luni după ce s-au vindecat.

"Cei care au trecut prin boală au recomandarea ca, la un interval de minim o lună până la trei luni, să se vaccineze. Titrul de anticorpi pe care noi îl căpătăm în urma îmbolnăvirii poate să fie protector până la un moment dat, după care acesta scade şi avem nevoie de vaccin. De aceea se discută la modul foarte serios ca persoanele care au trecut prin boală şi nu au dezvoltat o imunitate solidă să se vaccineze.

Pe de altă parte, controlul eficient al evoluţiei bolii în următorii ani se va putea face doar prin vaccinarea extinsă. Observaţia clinică, pe cohorte populaţionale mari, pe perioade mai lungi, ne va permite accesul la situaţia potenţialelor reîmbolnăviri în cazul persoanelor care au trecut prin boală şi la situaţia protecţiei celor vaccinaţi.

Studiile de până acum arată că protecţia vaccinală este net superioară celei rezultate după boală. În practică, formele grave de boală au dat o imunitate mai bună, dar formele uşoare de boală au lăsat o imunitate care, din păcate, duce pacientul în situaţia riscantă de a se reîmbolnăvi foarte uşor şi a dezvolta forme severe", a precizat Valeria Herdea.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-12-31



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE