2024-05-04 00:44

Cele mai frecvente cauze care îmbătrânesc prematur sistemul IMUNITAR

 |  23:01
Cele mai frecvente cauze care îmbătrânesc prematur sistemul IMUNITAR

Stresul social, cum ar fi discriminarea și problemele de familie, împreună cu problemele legate de muncă și bani, pot contribui la îmbătrânirea prematură a sistemului imunitar, a constatat un studiu recent. Este un dublu avertisment deoarece sistemul imunitar se deteriorează deja odată cu vârsta.

Îmbătrânirea imunității poate duce la cancer, boli de inimă și alte afecțiuni de sănătate legate de vârstă și poate reduce eficacitatea vaccinurilor, cum ar fi Covid-19, a spus autorul principal Eric Klopack, un savant postdoctoral la Școala de Gerontologie Leonard Davis din Universitatea din California de Sud.

„Oamenii cu niveluri mai mari de stres au avut profiluri imunitare mai îmbătrânite, cu procente mai mici de anticorpi”, a spus Klopack. Celulele T sunt unii dintre cei mai importanți apărători ai organismului, îndeplinind mai multe funcții cheie. Celulele T „ucigașe” pot elimina direct celulele infectate cu virus și celulele canceroase și pot ajuta la curățarea așa-numitelor „celule zombie”, celule care nu se mai divid, dar refuză să moară. Pe măsură ce se acumulează din ce în ce mai mult în organism, ele favorizează bolile bătrâneții, cum ar fi osteoporoza, boala pulmonară obstructivă cronică și boala Alzheimer.

Pe lângă faptul că au descoperit că oamenii care au raportat niveluri mai mari de stres aveau mai multe celule zombie, Klopack și echipa sa au descoperit că au și mai puține celule T „naive”, care sunt celulele tinere și proaspete necesare pentru a înfrunta noi invadatori.

 

Sursa: CNN


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-07-07



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE