2024-07-21 19:24

Ce conține pachetul legislativ anunțat de ministrul Gabriela Firea pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor

 |  14:11
Ce conține pachetul legislativ anunțat de ministrul Gabriela Firea pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor

Ministrul Familiei Gabriela Firea a anunţat un pachet legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor. Printre măsuri enumerăm TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor, vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă, voucher Materna pentru consultaţii sau analize gratuite pentru viitoarele mame.

„Pachet legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor!

TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor

Propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esenţiale pentru creşterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluşi, scutece, produse de igienă).

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă

Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creşe sau grădiniţe particulare.

Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri

Pe modelul din alte state europene, lucrăm la introducerea unui card de reduceri pentru aceste familii numeroase. Va putea fi folosit pentru a obţine reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracţie, restaurante sau librării. Acest card este similar cardul European pentru tineret, pe care-l implementăm în România, din această primăvară. Oferim gratuit tinerilor din România acest card dedicate mobilităţii tinerilor, aşa cum beneficiază de el peste 6 milioane de tineri din Europa. Cardul oferă reduceri substanţiale la transport, cumpărături, evenimente culturale etc.

Voucher Materna pentru consultaţii şi analize gratuite pentru viitoarele mame

Propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitare consultaţiilor şi analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase

Pentru susţinerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, propunem implementarea unui proiect prin care să poată fi reduce dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinde între 0.3% şi 1.3%. Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

Protecţia mamelor care se întorc în câmpul muncii

Propunere legislativă pentru asigurarea stabilităţii locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creştere a copilului.

Program flexibil de muncă pentru părinţi

Propunem posibilitatea sprijinirii părinţilor cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil şi posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.

Voucher pentru tratamente stomatologice

Propunem un sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultaţiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.

Sprijin financiar pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Un sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinţi sunt la muncă în străinătate. În funcţie de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-şi asumă creşterea acestor copii şi poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru aceşti copii.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE