2024-05-19 11:53

Cauzele AMEȚELII. Ce trebuie să faceți dacă vă simțiți leșinat

 |  22:04
Cauzele AMEȚELII. Ce trebuie să faceți dacă vă simțiți leșinat

Dacă ați avut vreodată acea senzație de amețeală atunci când vă ridicați în picioare prea repede, poate vă întrebați ce se întâmplă. În funcție de cauză, este posibil să nu fie o problemă pe termen lung. Dar dacă vă simțiți leșinat sau chiar vă pierdeți cunoștința, discutați cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

“Senzația că sunteți pe cale să leșinați se numește “presincopă””, spune Lia F. Crispell, asistent medical autorizat la ConvenientCare din Wilkes-Barre. “Se întâmplă atunci când creierul nu primește suficient sânge, oxigen sau glucoză pentru a funcționa corect, chiar și pentru câteva momente.”

Cauzele comune ale amețelii

Persoanele care experimentează presincopa, de obicei, o resping și își continuă ziua. “Aceasta nu este o idee bună, deoarece unele dintre cauze pot fi grave. Cel mai bine este întotdeauna să obțineți un diagnostic de la un medic”, spune Crispell. Mai ales pentru că amețelile pot fi un simptom al unei afecțiuni medicale subiacente.

Cauzele potențiale ale presincopiei sunt explicate de medicul Vasi Rădulescu pe pagina sa:

Hipotensiunea ortostatică

Numită și hipotensiune posturală, aceasta este graba de cap pe care o simțiți uneori când vă ridicați în picioare. Se poate întâmpla oricui – și tinde să se întâmple mai des dacă luați anumite medicamente și pe măsură ce îmbătrâniți.

Aritmia cardiacă

Această afecțiune (cunoscută și sub numele de ritm cardiac anormal) apare atunci când inima ta bate prea repede, prea încet sau într-un mod care provoacă o scădere bruscă a alimentării cu sânge a creierului tău. Oricare dintre acestea vă poate face să vă simțiți leșinat.

Medicamente

Medicamentele prescrise pentru durere, afecțiuni cardiace și hipertensiune arterială pot afecta sistemul circulator și – ați ghicit – senzația de amețeală. Dacă se întâmplă des, discutați cu medicul dumneavoastră despre ajustarea dozei.

Deshidratare

Faptul că nu bei suficiente lichide poate provoca greață, slăbiciune, amețeli, tensiune arterială scăzută și leșin. Vestea bună: Rehidratarea vă va ameliora rapid simptomele.

Anemie

Anemia este o lipsă de globule roșii sănătoase sau hemoglobină în sânge, care transportă oxigenul către organele dumneavoastră – inclusiv către creier. Semnul distinctiv al anemiei este oboseala, dar vă poate provoca, de asemenea, senzație de leșin și amețeală.

Neuropatie autonomă

Această boală nervoasă întrerupe semnalele electrice dintre creier și inimă, vasele de sânge și glandele sudoripare. Senzația de leșin provine din cauza efectului său asupra ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Stresul și atacurile de panică

Ați avut vreodată un atac de anxietate? Probabil că ați respirat mai repede și mai profund, ambele putând duce la amețeli și stări de amețeală.

Ce trebuie să faceți dacă vă simțiți leșinat

Când ai acea senzație de amețeală, întinde-te sau stai jos și pune-ți capul între genunchi.

“Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci dacă te simți leșinat este să ajungi într-un loc sigur”, spune Crispell. “Făcând acest lucru, dacă vă pierdeți cunoștința, veți evita rănile cauzate de cădere sau de lovirea capului.”

După ce leșinul trece, contactați furnizorul de servicii medicale cât mai curând posibil pentru un control. Un profesionist medical instruit poate identifica cauza exactă a presincopiei dumneavoastră.

Sursa: Drvasiradulescu.ro


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-12-29



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE