2024-05-05 20:14

Bill Gates avertizează: Calculez că există o șansă de 50% să avem o nouă pandemie în următorii 20 de ani

 |  09:22
Bill Gates avertizează: Calculez că există o șansă de 50% să avem o nouă pandemie în următorii 20 de ani

Miliardarul Bill Gates a declarat un interviu publicației spaniole elDiario.es că dă șanse de 50% ca în următorii 20 de ani omenirea să fie lovită de o pandemie de origine naturală ca o consecință a schimbărilor climatice.

- Cum va fi următoarea pandemie dacă nu reușim să o prevenim?

Bill Gates: Ei bine, s-ar putea naște dintr-un virus pe care îl cunoaștem deja. Ar putea fi o varietate de gripă, un alt tip de coronavirus... Și asta măcar ne-ar permite să avem niște cunoștințe despre cum să obținem tratamente și vaccinuri foarte rapid. Dar ar putea fi și altceva. Ar putea fi un virus creat de om, de un bioterorist care l-a proiectat și l-a vehiculat intenționat. Acesta este un scenariu foarte înfricoșător, deoarece ar putea încerca să-l răspândească în diferite locuri simultan. Sau ar putea fi ceva care face un salt din lumea naturală. Populația umană crește și invadăm tot mai multe ecosisteme. De aceea calculez că există o șansă de 50% ca în următorii 20 de ani să avem o pandemie de origine naturală, ca o consecință a schimbărilor climatice.

- Și cum ne asigurăm că nu se întâmplă?

Cred că trebuie să iasă o investiție mai mare din toată această tragedie oribilă pe care a fost pandemia de Covid-19 pentru a se asigura că nu se va mai repeta. Costul uman, în decese, a fost cel al unui război mondial. Și trebuie să vorbim despre tot ce am greșit, despre instrumentele de care avem nevoie pentru viitor și despre cum să nu lăsăm garda jos. Analogia pe care îmi place cel mai mult să o fac este cea a pompierilor: pentru a preveni incendiile, avem pompieri cu normă întreagă. Se antrenează, se pregătesc, o luăm în serios. Din păcate, trebuie să punem pandemiile pe lista lucrurilor pentru care un guvern trebuie să fie pregătit dacă dorește să-și protejeze cetățenii.

- Propui o brigadă internațională de pompieri antivirus?

Da, ceea ce propun ar necesita o creștere cu 25% a bugetului OMS și cu asta am avea o echipă de aproximativ 3.000 de oameni cu profiluri diferite. O numesc Echipa Globală de Răspuns și Mobilizare la Epidemii. Dacă focarul apare într-o țară cu un sistem de sănătate public bun, ei ar oferi sfaturi. Dacă se întâmplă într-o țară foarte săracă, ei zboară acolo, localizează ei înșiși focarul și se asigură că nu se răspândește în restul lumii.

- Ești îngrijorat de variola maimuței?

Cu siguranță, deși cred că sunt foarte puține șanse ca acest lucru să devină mult mai răspândit. Dar este fantastic că suntem în alertă. Dacă nu ar fi pandemia de coronavirus, variola maimuțelor nici măcar nu ar fi la știri. Și asta e bine. Trebuie să analizăm de ce în Europa, unde nu era un virus frecvent, avem deodată sute de cazuri. Se pare că este din cauza unui fel de schimbare în modul în care virusul este transmis acum. Că are legătură cu variola este puțin înfricoșător, dar nu cred că aceasta este următoarea mare pandemie. Inovația ar trebui să ne ofere în viitor un vaccin pe care fie îl inhalați pe nas printr-un vapori, fie să intrați în organism prin piele.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-05-30



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE