Cafeaua ieftină, pusă la vânzare prin intermediul aparatelor automate, vine la pachet cu o mulțime de riscuri pentru sănătate. Dincolo de calitatea îndoielnică a cafelei, mulți proprietari de automate de cafea nu respectă normele igienice în vigoare, riscând astfel să contamineze produsele pe care le pun la vânzare.
Mai grav însă este faptul că ne putem face rău și singuri, dacă avem acasă aparat care prepară cafea tip espresso și nu îl curățăm cum trebuie. Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în urmă cu câțiva ani arată că jumătate din rezervoarele aparatelor de cafea analizate prezentau urme de mucegai sau bacterii. Potrivit Administrației pentru alimente și medicamente din SUA, tipurile de mucegai care se dezvoltă pe alimente poate provoca sensibilizarea persoanelor la alergii, precum și apariția infecțiilor.
”Sunt destule bacterii care s-ar putea transmite, de exemplu stafilococul auriu, salmonella, E-coli. Dacă nu le spălăm, apa pe care o punem ajunge să fie contaminată tocmai în recipientele respective”, a precizat şi medicul infecționist, Adrian Marinescu.
Doctorii şi specialiştii din industria cafelelor recomandă curăţarea cu multă atenţie a aparatelor de cafea. Cea mai sigură metodă de preparare a cafelei rămâne, însă cea la ibric, conform tuturor studiilor.