2024-05-07 22:20

Atenţie la PESTICIDE când cumpărați fructe și legume. Dr. Radu Ţincu: "Apar forme foarte rare de cancer"

 |  12:07
Atenţie la PESTICIDE când cumpărați fructe și legume. Dr. Radu Ţincu: "Apar forme foarte rare de cancer"

România se află pe locul 5 în Europa la consumul de pesticide, cu vânzări de peste zece milioane de kilograme pe an, arată cele mai recente date. Toxicologul Radu Ţincu ne spune la ce să fim atenți când cumpărăm alimente din piețe.

Medicul toxicolog Radu Ţincu a explicat, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN, la ce trebuie să fim atenţi atunci când mergem la piaţă, dar şi de ce trebuie să spălăm foarte bine până şi merele cultivate în grădina proprie.

"În primul rând, trebuie să plecăm de la o premisă. Agricultura în toată lumea folosește pesticide. Discutăm de o agricultură intensivă, e nevoie de aceste substanțe chimice pentru a putea să optimizăm cât mai mult culturile. 

Ceea ce trebuie să facem este să recurgem la un proces de diversificare, adică să alegem diversificat. Asta înseamnă să schimbăm fructele și legumele între ele și să alegem fructe și legume din zone diferite ale globului, pentru că știm foarte bine că distribuția acestor pesticide este diferită.

De asemenea, trebuie să spunem faptul că putem să alegem BIO. Această certificare BIO presupune și un control al nivelului de pesticide la nivelul solului sau la nivelul apelor. Deci, BIO nu e un mit, atâta timp cât se respectă certificarea BIO. Asta înseamnă că producătorul respectiv a fost verificat, iar în urma verificărilor s-au recoltat probe toxicologice care nu vizează doar pesticidele, ci și alte substanțe chimice, cum ar fi metalele grele sau expunerea la alte tipuri de noxe. 

De asemenea, trebuie să înțelegem că fiecare tip de fruct sau de legume are nevoie de diferite pesticide. De aceea, dacă vom diversifica tipul de legume și fructe pe care le mâncăm în acest fel, evităm să ne expunem la același pesticid o perioadă lungă de timp. 

Problema la pesticide este efectul cumulativ, adică expunerea pe termen lung la același pesticid va duce la efecte cumulative care pot să ducă la apariția unor probleme de sănătate.

Sunt câteva zone unde studiile arată o implicare directă a pesticidelor asupra dezvoltării unor boli. De exemplu, forme foarte rare de cancer şi forme de leucemii. Unele tumori la nivelul tubului digestiv care pot fi induse de acest consum de pesticide.

De asemenea, aceste pesticide funcționează ca substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin. Înseamnă că ele mimează prin structura pe care o au, anumiți hormoni. Acești hormoni sunt, de fapt, o păcăleală pentru sistemul nostru endocrin.", a spus medicul Radu Ţincu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de de Antena 3 CNN.

Efectele pesticidelor

DDT-urile –  boli cronice/risc de cancer mamar  Heptaclorul – afectează sistemul imunitar  Aldrinul – dureri de cap, grețuri, vome, contracții musculare, spasme, convulsii  Endrinul – acțonează asupra sistemului nervos al omului  Hexaclorbenzenul – efecte nocive asupra sistemului reproductiv  Dioxinele/furanii – substanțe cancerogene pentru om. La animale provoacă reducerea fertilității, defecte genetice, mortalitatea embrionilor

De asemenea, trebuie să mai spunem că pot apărea alergii care pot să apară atât la nivel cutanat, dar şi la nivel respirator. 

De exemplu, dacă am mâncat acum un măr stropit cu pesticide, nu vom avea ceva, pentru că vorbim de o expunere joasă de toxicitate.

Însă ceea ce îngrijorează lumea medicală sunt efectele pe termen lung, pentru că până la urmă discutăm de o amplificare a numărului de cancere.

Discutăm de o creștere a incidenței unor boli alergice în rândul copiilor, spre exemplu studiile ne arată că vârsta pediatrică este susceptibilă în fața toxicității pesticidelor, iar acest lucru este cauzat de faptul că cei mici nu au suficiente căi metabolice pentru a putea să elimine aceste pesticide. 

Și, pe de altă parte, au o imaturitate la nivelul ficatului sau la nivelul sistemului nervos central, imaturitate care predispune la toxicitate.

Sunt câteva sfaturi pe care le putem aplica. În primul rând, vă spuneam să alegem divers și să alegem din mai multe zone ale globului. În al doilea rând, să spălăm foarte bine fructele și legumele.

Dacă discutăm de spălare, s-a dovedit în studii că spălarea sub jet de apă va duce la reducerea cantității de pesticide de pe suprafața acestor fructe și legume. 

Dacă putem să le curățăm de coajă, acest lucru este indicat pentru că scade acumularea de pesticide de la nivelul cojii. Sigur că putem discuta și de efectele pozitive pe care aceste coji le au asupra tubului digestiv. Știm că ele conțin foarte multe fibre, dar trebuie să punem în balanță care este riscul și beneficiul.

Efectele pesticidelor – pe termen scurt

greață/ stări de vomă

diaree

pierderea cunoștintei

spasme  

tuse

slăbiciune mare

Efectele pesticidelor – pe termen lung

cancer

Parkinson

Alzheimer

sterilitate

modificari genetice

astm

ADHD

depresie anxietate

Trebuie să spunem faptul că pesticidele se acumulează la nivelul țesutului gras, astfel încât este bine să evităm, spre exemplu, pielea animalelor cu țesutul celular subcutanat.

Nu e un mit faptul că dacă mâncăm, de exemplu, pui, ar fi bine să eliminăm nu doar din perspectiva colesterolului pielea, dar și din perspectiva acumulării de pesticide în țesutul subcutanat al acestor animale. 

Avem o listă roșie, dacă pot să spun așa, a legumelor și fructelor care conțin cele mai multe pesticide. Au fost de-a lungul ultimilor ani alerte din toate zonele. Sunt o serie întreagă de alerte care au fost în ultima perioadă, foarte multe dintre ele provenind din spațiul extracomunitar.

Dacă mâncăm un măr nespălat de la noi din curte, nu se întâmplă nimic din perspectivă toxicologică. Se poate întâmpla din perspectivă infecto-contagioasă. Pe suprafața acestor fructe și legume sunt o serie de bacterii şi virusuri care pot să producă enteroviroze, pot să determine apariția unor reacții digestive cu greață, dureri abdominale sau diaree.

Chiar și hepatita se poate transmite dacă aceste fructe și legume nu sunt spălate. Este foarte important să le spălăm. Oricât de biologic le-am cultiva în grădina noastră trebuie să spunem că există poluanți din aer care ajung în sol. Deci chiar dacă le cultivăm la noi în curte este bine să le spălăm, pentru că în acest fel reducem cantitatea de substanțe toxice care există pe suprafața lor. 

Să le spălăm foarte bine sub jet de apă, să curățăm coaja atunci când este posibil acest lucru.

Dacă vorbim de carne să evităm grăsimile, pentru că în grăsimi se acumulează pesticide și să fim atenți la termenul de valabilitate.", a mai spus medicul Radu Ţincu.

Cum eliminăm efectele pesticidelor

Oțetul - lăsați frunzele și fructele în aceasta substanță, dupa care spălați cu apă din abundentă. O lingură de otet de mere/ la un litru de apă

Cumpărați mai multe legume/fructe care au coajă, iar pe restul spălați-le cu o perie delicată, pentru a elimina excesele de substanțe chimice.

Ai nevoie doar de oțet, zeamă de lămâie, bicarbonat de sodiu și sare grunjoasă. Oțetul are un miros care dispare odată cu evaporarea lui și e foarte eficient în eliminarea pesticidelor de pe legumele și fructele în special cumpărate din magazine.

Acest lucru este valabil și în cazul lămâii. E nevoie să pui un pahar de oțet sau suc de lămâie (200 de ml) la 2 litri de apă pentru soluție. De asemenea, te poți ajuta și de 2 linguri de bicarbonat de sodiu amestecat cu sare grunjoasă într-un litru de apă care formează soluția în care le speli.

Aceasta elimină rezidurile chimice din fructe și legume, dar trebuie să le lași aproape jumătate de oră în ea, ulterior să le clătești. În cazul în care te grăbești și nu ai atâta timp pentru truc, e de ajuns să le freci cu un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu, mai apoi să le speli înainte de a le consuma.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-04-04



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE