2023-12-05 01:29

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

 |  09:36
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată în fiecare an la 17 mai, în vederea conştientizării riscurilor şi efectelor tensiunii arteriale crescute şi încurajării cetăţenilor din toate ţările să prevină şi să controleze această boală.

Această zi este promovată, începând din 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League - WHL), în parteneriat cu Societatea Internaţională de Hipertensiune (International Society of Hypertension - ISH) şi cu alte organizaţii, potrivit www.cardioportal.ro, citat de Agerpres.

Definită ca o creştere a presiunii sângelui peste limita normală şi care poate cauza afecţiuni ale inimii, creierului, rinichilor şi ochilor, hipertensiunea este numită ucigaşul tăcut deoarece o boală poate evolua fără simptome. Netratată, sau tratată necorespunzător, poate duce la complicaţii severe precum invaliditatea sau la complicaţii fatale, cum ar fi infarctul sau atacul cerebral. Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicaţiile sale, de aproximativ 50% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare şi accidente vasculare cerebrale, care împreună sunt cele mai mari cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial, potrivit www.cardioportal.ro.

La nivel global, se estimează că în jur de 1,5 miliarde de oameni suferă de hipertensiune arterială, potrivit www.sant.ro. Aproximativ o jumătate dintre persoanele cu hipertensiune arterială nu sunt conştiente de faptul că o au şi că mai puţin de 20% sunt controlate.

În România creşterea tensiunii arteriale reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza prevalenţei sale crescute la populaţia adultă. Societatea Română de Hipertensiune a demarat în noiembrie 2015 şi februarie - aprilie 2016, studiul intitulat "Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România" - SEPHAR III, realizat la nivel naţional, pe un eşantion de 2000 de adulţi. Potrivit acestui studiu, factorii posibili implicaţi în creşterea numărului de pacienţi hipertensivi sunt consumul excesiv de sare (în medie 12,5 g/zi fără de un necesar de 6 g/zi), obezitatea în continuă creştere la copii, adolescenţi şi tineri, dislipidemiile, precum şi creşterea prevalenţei diabetului zaharat, arată www.cardioportal.ro.

Societatea Română de Hipertensiune este afiliată Societăţii Europene de Hipertensiune şi dezvoltă programe de educare a populaţiei, în vederea îmbunătăţirii gradului de informare asupra acestei boli.

Tema actuală a Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii este "Măsuraţi-vă tensiunea arterială cu precizie! Controlaţi-o! Trăiţi mai mult!" şi se concentrează pe combaterea ratelor scăzute de conştientizare a riscurilor şi efectelor hipertensiunii arteriale şi pe metodele precise de măsurare a tensiunii arteriale, arată www.whleague.org.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-05-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE