2024-05-05 12:53

VIDEO Ping-pong cu reducerea cheltuielilor la stat. Ce ECONOMII se vor face

 |  16:40
VIDEO Ping-pong cu reducerea cheltuielilor la stat. Ce ECONOMII se vor face

Deși miniștrii aveau termen până astăzi să depună la Guvern o listă cu reducerea cheltuielilor din propriile ministere, prea puține informații au ajuns la public. Ba mai mult, purtătorul de cuvânt al Guvernului susține că membrii Executivului nici măcar nu au discutat în ședință această temă.

În ședința de guvern de miercuri, miniștrii ar fi trebuit să îi prezinte premierului Nicolae Ciucă modul în care vor reduce cheltuielile la fiecare minister în parte. Supriza a venit la finalul ședinței de Guvern, când purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că nu au fost discuții în ședință despre planul ministerelor de reducere a cheltuielilor.

Miniștrii cabinetului Ciucă aveau termen până astăzi să depună un plan pentru fiecare minister în parte, în care să arate de unde se vor tăia bani.

Din informațiile TVR, Ministerul Economiei va putea să reducă 10 milioane de lei, să taie bani de la bunuri și servicii, iar Ministerul Finanțelor Publice va putea să reducă 389 de milioane de lei. În ceea ce privește Ministerul Transporturilor, documentul semnat de Sorin Grindeanu și trimis la Palatul Victoria arată că poate face economii de aproape 400 de milioane de lei din bunuri și servicii. Pe de altă parte, Ministerul Muncii nu poate tăia bani decât de la tot ceea ce înseamnă deplasări pentru proiecte sau conferințe și au nevoie de bani în plus la rectificarea bugetară pentru că există programe sociale de susținere pentru români.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a precizat că nu au putut fi identificate măsuri pentru diminuare prevederilor bugetare aprobate în 2023.

“Jumătate dintre aceste sume reprezintă fonduri aferente proiectelor finanțate prin PNRR sau finanțări nerambursabile din exercițiul financiar 2014-2020.  33% din buget reprezintă sumele necesare derulării Programului național social pentru creșterea natalități și a Programelor de creditare Student Invest și Family Start. Cheltuielile de personale ale întregului minister (structura centrală, ANPDCA, ANES) se ridica la doar 5% din buget, iar cheltuielile cu bunuri și servicii la doar 3%”, se arată în comunicat.

Totodată, din cumulul pensiei cu salariul economia ar fi de 1,5 miliarde de lei.

Ministerele Agriculturii și Sănătății nu pot face economii semnificative, doar câteva milioane de lei prin tăierea de la bunuri și servicii.

În total, pe ministere s-ar putea face o economie de două miliarde de lei.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-04-12

GALERIE MEDIA


In legatura cu acest articol...

VIDEO Se MODIFICĂ beneficiile pentru cetățenii din Ucraina care stau la noi în țară

Facilități și drepturi suplimentare pentru persoanele cu handicap

Avertismentul specialiștilor: Prețurile alimentelor ar putea crește, din nou, cu până la 15%

Moțiune simplă, depusă de USR și Forța Dreptei împotriva ministrului Agriculturii




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE