2024-04-26 17:44

Lege adoptată: Partidele trebuie să pună mai MULTE femei pe listele pentru Parlament

 |  20:05
Lege adoptată: Partidele trebuie să pună mai MULTE femei pe listele pentru Parlament

Legea care prevede aplicarea cotelor de gen pentru listele electorale a trecut de votul Senatului, urmând a fi trimisă la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Actul normativ prevede ca listele de candidaţi pentru Senat, cu excepţia celor ce conţin unul sau doi candidaţi, şi listele de candidaţi pentru Camera Deputaţilor, cu excepţia celor care conţin mai puţin de trei candidaţi, trebuie întocmite astfel încât să respecte cota minimă de reprezentare de 33% atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, din totalul candidaturilor propuse.

Senatul a adoptat, luni, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Actul normativ, care a fost votat de Camera superioară a Parlamentului cu 83 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 3 abţineri, va fi trimis pentru vot la Camera Deputaţilor, for decizional.

Legea, aşa cum a fost adoptată de Senat, prevede ca listele de candidaţi pentru Senat, cu excepţia celor ce conţin unul sau doi candidaţi şi listele de candidaţi pentru Camera Deputaţilor, cu excepţia celor care conţin mai puţin de trei candidaţi, trebuie întocmite astfel încât să respecte cota minimă de reprezentare de 33% atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, din totalul candidaturilor propuse. Calculul procentului de 33%. se face prin rotunjirea în plus a fracţiunilor ce depăşesc o jumătate, respectiv prin rotunjirea în minus a fracţiunilor ce nu depăşesc o jumătate, se mai stipulează în actul normativ.

Înscrierea candidaţilor în listele pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor, se realizează prin alternarea unei persoane de un gen cu alte două persoane de gen opus, până la epuizarea locurilor de pe listă. Biroul electoral de circumscripţie examinează respectarea prevederilor şi respinge înregistrarea tuturor candidaturilor cuprinse în listele de candidaţi care nu respectă cota minimă de reprezentare, precizează legea.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-05-24



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE