2022-10-02 09:54

Klaus Iohannis, prezent la festivitățile de ZIUA MARINEI, după 2 ani de restricții

 |  12:01
Klaus Iohannis, prezent la festivitățile de ZIUA MARINEI, după 2 ani de restricții

Ziua Marinei este sărbătorită, astăzi, după doi ani de restricţii. Preşedintele Klaus Iohannis, dar şi liderii coaliţiei participă la festivităţile care, în acest an, sunt organizate în Portul Tomis, dar şi în Portul Militar.

Manifestările din portul militar Constanța au debutat la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului și marelui pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Național al României și tragerea a 21 de salve de tun.

Portul Tomis este centrul de greutate al manifestărilor de Ziua Marinei Române. Peste 15.000 de oameni sunt aşteptaţi să ia parte la evenimentele organizate de Forţele Navale Române.

Sosirea Zeului Neptun sau jocurile marinăreşti sunt doar două din surprizele pregătite. Vor fi, însă, momente care vor lipsi şi care, în anii trecuţi, făceau deliciul publicului.

Motivul pentru care modul de organizare al manifestărilor de Ziua Marinei 2022 a fost modificat este de ordin administrativ. Sediul Comandamentului Naval este de ani buni în renovare şi nu mai poate găzdui un eveniment de o astfel de anvergură. Aşa că s-a găsit o soluţie de compromis, potrovit Antena 3.

În acest an, festivităţile de Ziua Marinei vor fi organizate în Portul Tomis, iar oficialităţile, inclusiv preşedintele, vor fi primite în Portul Militar.

„Mă bucur că suntem iar împreună pentru a celebra această mare sărbătoare, Ziua Marinei Române. 15 august vă este dedicată dumneavoastră, celor care v-ați clădit o carieră în slujba marinei militare și civile. Vă salut cu multă căldură și vă urez , dragi marinari!

În această zi deosebită, aprecierea și recunoștința noastră se îndreaptă către dumneavoastră, cei care purtați cu demnitate și curaj drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii. Tenacitatea, dârzenia, rezistența și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă fac din profesia de marinar una deopotrivă onorabilă și dificilă. A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viață care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri. În aceste momente aniversare, vă îndemn să aducem un omagiu eroilor mărilor și oceanelor care și-au dedicat viața apărării României și s-au jertfit sub pavilionul național”, a spus Iohannis.

Președintele a menționat că „ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulți nu îl mai credeau posibil în Europa vremurilor noastre. În ultimii ani, am acționat constant și decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută drept una de interes major pentru comunitatea euroatlantică, pe măsura importanței sale geostrategice de hotar al Alianței Nord Atlantice și al Uniunii Europene. Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la Summitul istoric recent desfășurat la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci și prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România. În câteva luni, țara noastră a devenit un simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică”.

Prin activitățile comune desfășurate de militarii români și aliați aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, „transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc și de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc. Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania și Țările de Jos. Găzduim, așadar, o paletă largă de structuri ale Alianței, de la Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, la Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu.

Nu ne vom opri aici. Vom pune în practică deciziile adoptate la Madrid și împreună cu aliații și partenerii noștri vom consolida postura NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre pe termen lung, în condițiile în care Rusia a fost definită la Summitul de la Madrid drept principala amenințare la adresa securității euroatlantice”, a mai spus președintele.

Sub umbrela NATO, România beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa: „Țara noastră va continua să își îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional și rămânem ferm și deplin implicați în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-08-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE