2024-05-03 11:36

Klaus Iohannis a discutat cu Volodimir Zelenski: Ce promisiune i-a făcut președintele României

 |  14:39
Klaus Iohannis a discutat cu Volodimir Zelenski: Ce promisiune i-a făcut președintele României

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o discuție cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Am discutat cu președintele Zelensky situația critică din Ucraina. România va continua să aibă grijă de fiecare cetățean care sosește în România. Peste 125 de camioane cu ajutoare, ambulanțe și mașini de pompieri din România și alte țări UE au ajuns în UA prin hubul umanitar din Suceava”, a spus Klaus Iohannis pe Twitter.

Astăzi s-a încheiat prima zi a negocierilor de pace între Rusia și Ucraina, negocieri purtate de această dată în Turcia. 

Au existat multe speculații cu privire la dorința Rusiei de la negocierile de pace. Potrivit Financial Times, Rusia a renunțat la cererile ca Ucraina să fie „denazificată” și este pregătită să o lase să adere la Uniunea Europeană atâta timp cât nu este aliniată militar, relatează BBC.

Ziarul citează patru persoane apropiate discuțiilor spunând că un posibil acord ar implica ca Ucraina să renunțe la eforturile sale de aderare la NATO într-un schimb de garanții de securitate. Dar nu conține o discuție despre trei cereri inițiale de bază ale Rusiei privind denazificarea, demilitarizarea sau protecția legală a limbii ruse, spune FT.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că nu „face comerț cu oameni, pământ sau suveranitate”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că discuțiile nu au dat până acum progrese substanțiale.

Negociatorul ucrainean Mykhailo Podoliak spune, pe de altă parte, că Ucraina vrea garanții necondiționate de securitate.

„Garanții necondiționate de securitate pentru Ucraina, încetarea focului, decizii eficiente privind coridoarele umanitare și convoaiele umanitare, respectarea de către părți a regulilor și uzanțelor războiului. Negocierile sunt grele pentru pace în țara noastră”, a spus Podoliak pe Twitter.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-03-29



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE