2022-10-02 10:03

Kelemen Hunor, reacție la măsurile anunțate de UE: ”Înființezi poliția termometrelor în case?”

 |  16:02
Kelemen Hunor, reacție la măsurile anunțate de UE: ”Înființezi poliția termometrelor în case?”

Vicepremierul Kelemen Hunor susţine că Bruxelles-ul nu poate impune cât să consume cetățenii din statele membre pentru a face economie în actuala criză energetică. Președintele UDMR spune că nu poate fi înființată „poliția termometrului”, pentru că nu poate fi impus de Comisia Europeană un anumit consum obligatoriu de electricitate sau gaze.

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat că nu pot fi obligaţi consumatorii casnici să facă economie de energie în locuinţele proprii. Kelemen Hunor susține că acestora li se poate doar recomanda să facă economie, dar majoritatea românilor sunt „oameni responsabili”.

"Curent vom avea, gaze vom avea, deci nu asta va fi problema, că până la urmă se găsesc resurse şi se va asigura. La industrie e o problemă mai mare. (...) Recomandări poţi să faci, fiecare are idei bune şi extraordinar de bune dar, de la idee şi de la recomandare până la realitate e un drum de foarte multe ori destul de lung. De aceea, eu nu m-aş aventura nici măcar în recomandări, dar ştiu că oamenii sunt responsabili şi trebuie să apelezi la responsabilitatea omului, nu trebuie să-i spui tu ce să facă. Marea majoritate a oamenilor sunt responsabili şi ştiu ce au de făcut în condiţii de criză. E criză, e o perioadă grea, nu noi am creat această criză, dar da, este adevărat - noi vom plăti cu toţii preţul războiului, preţul nebuniei preşedintelui Putin", a declarat Kelemen Hunor, relatează Agerpres.

Vicepremierul Kelemen Hunor mai spune că nu poți înființa „o poliție a termometrelor” pentru a verifica ce temperaturi păstrează românii în locuințele lor, referindu-se la recomandările de la Bruxelles.

„Anunţul european este în acest moment este o intenţie. O decizie obligatorie în ceea ce priveşte statele membre nu a fost luată. Urmează o şedinţă extraordinară a miniştrilor energiei din fiecare stat membru la sfârşitul lunii septembrie, fiindcă la recenta şedinţă n-au ajuns la o concluzie comună, Dar vă daţi seama că anumite chestiuni pot fi făcute, altele nu pot fi făcute. Poţi să dai recomandări, dar obligativitatea e greu de făcut, fiindcă cine controlează? Trebuie să înfiinţezi poliţia de termometre, de temperatură în casă. Ce vrei să faci?", a mai declarat Kelemen Hunor la Euronews Romania, potrivit Agerpres.

În plus, în acest moment nu se pot face comparații între consumatorii de energie și gaze din statele membre UE, a adăugat Kelemen Hunor.

"Nu poţi să compari cât consumă un neamţ şi de acolo să reduci cu 15 % şi cât consumă mama mea la ţară, şi de acolo să reduci 15 %. Înseamnă că trebuie să stea în întuneric, fiindcă, dacă nu greşesc, sunt 3,5 milioane spre 4 milioane de utilizatori consumatori care consumă până la 100 de kilowaţi. Asta ce înseamnă? Un frigider şi două - trei becuri în casă. Ce să reduci de acolo? (...) Aceste comparaţii nu-şi au locul sau sunt comparaţii absolut inutile, doar ca să jucăm cu cifre. Deci recomandări putem să facem, fiecare om poate economisi un pic, dar nu poţi să spui că, da, trebuie să stai la 18 grade, la 19 grade în casa ta. În instituţiile publice poţi să reglementezi altfel. Deci, din acest punct de vedere, putem cel puţin să dăm impresia că ştim despre ce vorbim. Cine va intra la mine în casă să verifice dacă sunt 19 grade sau 21 de grade? Şi care va fi sancţiunea? Mă închide în casă sau îmi taie gazul? Ce va face?", a spus Kelemen Hunor.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-09-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE