2020-12-01 01:43

CCR, anunț de ultimă oră despre sesizările PNL și USR în cazul lui Florin Iordache

 |  18:17
CCR, anunț de ultimă oră despre sesizările PNL și USR în cazul lui Florin Iordache

Curtea Constituțională a României anunță că va dezbate pe 4 noiembrie cele două sesizări, ale PNL și USR, referitoare la Hotărârea Parlamentului nr.29 /2020 privind numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

Tot atunci CCR va dezbate și sesizarea USR referitoare la Hotărârea Parlamentului nr.30 /2020 privind numirea lui George Edward Dircă în funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ.

Florin Iordache, ales, marți, la șefia Consiliului Legislativ ar putea rămâne fără funcție

După ce s-au acuzat reciproc de complicitate la numirea deputatului Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ, USR şi PNL au anunțat că atacă, separat, la Curtea Constituţională hotărârea de numire.

„Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituționalitatea alegerii domnului Florin Iordache, în fruntea Consiliului Legislativ. PNL are numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR și dorim să venim în sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numărul necesar de semnături. Nu am primit o solicitare scrisă sau verbală pentru semnături, motiv pentru care colegii juriști vor depune rapid sesizarea la CCR”, a transmis liderul deputaților liberali Florin Roman, într-un comunicat de presă.

Și grupurile parlamentare ale USR au anunțat, miercuri, că vor sesiza Curtea Constituțională pentru alegerea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ. Conform USR, candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.

Atât PNL, cât şi USR invocă legea pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ:

"(2) Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceştia îşi exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în faţa preşedinţilor celor două Camere".

Aparent, din interpretarea articolului de lege reiese că pentru numirea în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ este nevoie de o majoritate absolută, adică de votul a cel puţin 50% plus 1 din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, nu doar de votul majorităţii parlamentarilor prezenţi.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-10-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE