2024-04-30 05:06

Bogdan Aurescu, anunț în direct la CNN: Scutul de la Deveselu nu are rachete de atac. Putem permite Rusiei să vină să verifice

 |  10:41
Bogdan Aurescu, anunț în direct la CNN: Scutul de la Deveselu nu are rachete de atac. Putem permite Rusiei să vină să verifice

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îi răspunde președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin e nemulțumit de faptul că România găzduiește scutul NATO de la Deveselu, care reprezintă o„amenințare” pentru Moscova. În acest sens, spune ministrul Aurescu, România invită partea rusă să verifice rachetele, pentru a se convinge că nu sunt de atac, ci de apărare.

Declarația lui Bogdan Aurescu a fost făcută la postul de televiziune american CNN.

„Printre multele lucruri pe care le-a spus Vladimir Putin (n. r.: în conferința de presă cu premierul Ungariei Viktor Orban), printre care că sistemul de rachete din România reprezintă o amenințare pentru securitatea Rusiei, ceea ce nu este adevărat, e un nonsesns să spui asta. Scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci are rol de protecție în fața rachetelor din afara spațiului euroatlantic.

Suntem dispuși să permitem Rusiei să verifice dacă sunt rachete de atac, pentru că nu sunt!  Asta e sigur! A mai spus Vladimir Putin că Ucraina o să devină un membru NATO, dar asta nu se află pe agenda NATO”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Oficialul român a explicat că sprijinul pentru valorile euroatlantice e mare în societatea românească.

„Suportul pentru valorile euroatlantice e mare în România. Din acest motiv am cerut consolidarea prezenței NATO și suntem bucuroși că nu doar SUA, dar și Franța,  a decis să trimită mai mulți soldați în țara noastră. (...)

Bineînțeles că nu e dispusă (n. r.: ca România să-și retragă armamentul NATO din țară la solicitarea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin). Așa cum deja știți replica NATO la propunerile avansate de Rusia a fost clară. Orice cerere de retragere a armamentului NATO sau a soldaților e ceva ce e legat de articolul cinci din angajamentul alianței nord-atlantice. (...) E inacceptabil să avem o a treia parte implicată în această chestiune”, a conchis Aurescu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-02-02



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE