2024-05-19 12:53

Rețetă: Care sunt secretele pentru a obține cel mai bun vin fiert?

 |  19:00
Rețetă: Care sunt secretele pentru a obține cel mai bun vin fiert?

O cană de vin fiert poate fi un ajutor de nădejde în această perioadă, când temperaturile sunt scăzute, şi poate fi chiar un remediu excelent împotriva răcelii. Celebrul blogger ieşean Costăchel explică de ce este improprie folosirea sintagmei „vin fiert“, care sunt cele mai indicate vinuri pentru a fi consumate încălzite şi oferă două dintre reţetele sale.

Vinurile condimentate şi fierte ajută atât la rezistenţa în faţa temperaturilor scăzute, cât şi împotriva răcelii. Chiar dacă nu contează culoarea, cele mai recomandate vinuri pentru a fi fierte ar fi cele care au un rest de zaharuri, potrivit renumitului blogger ieşean specialist în domeniul culinar Costăchel, pe numele său Marius Cristian.

„În principiu, cele mai indicate vinuri pentru fiert sunt cele care au un rest de zaharuri, adică demiseci, demidulci şi dulci, pentru că dulceaţa necesară e deja prezentă în fibra vinului. Chiar dacă adăugăm zahăr sau, mai bine, miere, timpul scurt de «fierbere» nu permite o împletire perfectă între aciditate şi dulceaţă. Culoarea vinului contează mai puţin, deşi calităţile generale ale vinului roşu îl fac mai indicat în caz de răceală. Şi dacă tot veni vorba de răceală, cuişoarele sunt ingredientul obligatoriu în acest caz”, a explicat Costăchel. 

Bloggerul spune şi că expresia „vin fiert” este improprie, având în vedere faptul că această băutură nu trebuie să clocotească.

„Trebuie făcută şi o precizare: denumirea de vin fiert este teribil de incorectă, fiindcă în nici un caz băutura asta nu trebuie să clocotească (temperatura optima cică ar fi de 78,4°C). Dacă ar fierbe, şi-ar pierde nu doar alcoolul, ci şi aromele”, a explicat bloggerul într-un articol de pe blogul său.

De partea cealaltă, trebuie făcută o diferenţiere calitativă între vinurile care pot să ajungă sau nu pe aragaz, într-o oală, „la fiert”. „Totuşi, trebuie spus faptul că nu există vinuri neindicate pentru fierbere, doar că ar fi stupid să folosim vinuri deosebite, bune şi scumpe în acest sens. Şi, pe de altă parte, vinurile proaste trebuie să meargă la canal, nu în ibric.

Chiar dacă adaosul de miere şi condimente va masca parţial defectele vinului, tot proaste rămân”, a completat Costăchel. Vinul folosit poate fi alb sau roşu, dar se poate folosi inclusiv un vin obţinut din alte fructe (vişine, de pildă). Condimentele cele mai folosite în acest sens sunt scorţişoara, vanilia, cuişoarele şi citricele, iar bătura poate fi consumată atât simplă, cât şi cu vreo băutură spirtoasă, de obicei rom. Pe blogul său, Costăchel propune şi două tipuri de reţete de vin fiert, una „clasică”, dar şi una „strong”. Prima dintre variante necesită o sticlă (750 ml) de vin roşu, 10 cuburi de zahăr, 20 de cuişoare, două batoane de scorţişoară şi două portocale.

„Portocalele se taie felii (cu tot cu coajă), se înţeapă cu cuişoarele, se pun în vinul amestecat cu zahărul, se adaugă şi scorţişoara, se aduce uşor spre fiert. Când apar primii aburi se stinge focul, se acoperă şi se lasă la macerat cam 10 minute”, a explicat Costăchel.

Cea de-a doua variantă, mult mai puternică, necesită o sticlă de vin roşu, 10-20 de cuişoare, o linguriţă de seminţe de cardamom, 2-4 batoane de scorţişoară, 1-2 bucăţi de ghimbir, coaja de la 1/2 lămâie, o linguriţă cu vârf de zahăr vanilat, zahăr după gust (cam între 125 şi 250 g) şi votcă (de la 100 şi până la 500 ml). „Scorţişoara şi cardamomul se zdrobesc în mojar. Se amestecă votca cu toate condimentele, se lasă la macerat peste noapte. A doua zi se filtrează, se amestecă lichidul parfumat cu vinul şi cu cele două tipuri de zahăr. Se încălzeşte până apar primii vapori. Se gustă şi, dacă-i cazul, se mai adaugă fie zahăr, fie vin”, a scris Costăchel.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-12-05



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE