2024-05-10 04:15

LPF merge la TAS în războiul cu FRF pentru implementarea VAR

 |  18:08
LPF merge la TAS în războiul cu FRF pentru implementarea VAR

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) merge la FIFA pentru o mediere cu Federaţia Română de Fotbal, după ce forul condus de Răzvan Bulrleanu a refuzat să plătească pregătirea arbitrilor VAR. Dacă FRF va continua să împiedice implementarea asistenţei video pentru arbitraj în Liga I, LPF îşi ca căuta dreptatea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

"Să vedem dacă se poate să ne ducem la TAS într-un fel sau altul, pentru că noi nu avem cum să facem această cheltuială pe lege şi atunci vedem ce se întâmplă, nu o să stăm aşa", a declarat, joi, preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, într-o conferinţă de presă.

"În momentul acesta, ne-am adresat FIFA pentru o mediere la nivel instituţional. Dacă nu vom ajunge la un numitor comun vom ajunge într-o situaţie ingrată, pe care ne-o asumăm, să solicităm intervenţia TAS, să oblige FRF să-şi facă treaba. Dacă nu se va rezolva problema, cred că e mai necesar să avem VAR decât să evităm această situaţie ingrată", a punctat și secretarul general al LPF, Justin Ştefan.

Joi, la sediul LPF, preşedinţii cluburilor din Liga I s-au întâlnit pentru a discuta paşii de urmat în vederea introducerii asistenţei video pentru arbitraj în Liga I, după ce FRF ar fi refuzat să plătească aproximativ 550.000 de euro pentru pregătirea arbitrilor VAR. Iorgulescu va merge la FRF să încerce să-l convingă pe preşedintele Răzvan Burleanu să deblocheze situaţia.

"A fost o întrunire a LPF în care am vrut să informăm ce se întâmplă cu sistemul VAR. Am vrut să lămurim cu cluburile în ce situaţie suntem. Am tras o concluzie de la această întrunire, să mai facem un drum la federaţie, să mai facem o întâlnire cu reprezentantul drepturilor TV şi cu domnul Burleanu, să încercăm să deblocăm această situaţie. Asta (n.r. - cine va plăti instruirea arbitrilor) este problema cea mare a federaţiei, pentru că nici regulamentele, nici din punct de vedere juridic nu avem voie noi să plătim ceva ce nu este în subordinea noastră sau în organizarea noastră. Nu e în atribuţiile LPF plata acestor arbitri pentru şcolarizarea lor, în vederea sistemului VAR", a mai spus şeful LPF.

Ştefan a explicat că, legal, LPF nu poate plăti pregătirea arbitrilor. Liga este însă pregătită din punct de vedere tehnic pentur introducerea VAR, a spus el.

"În 2019, a apărut oportunitatea de a fi accesate anumite fonduri de la FIFA pe programul Forward 2.0, dar din păcate FRF nu a considerat VAR-ul o prioritate, astfel încât a folosit fondurile pentru alte proiecte. E alegerea dânşilor. LPF are sarcina de a furniza tehnologia şi operarea ei, iar FRF are sarcina de a furniza pregătirea arbitrilor VAR. LPF nu şi-a dorit niciodată să conducă acest proiect, a dorit să se ocupe doar de sarcinile care îi reveneau. Nu am impus niciodată FRF să existe un manager de proiect în zona de formare a arbitrilor pentru VAR. Am propus, la fel ca în Germania, să existe o conducere bicefală, FRF, prin domnul Deaconu, să coordoneze partea de formare a arbitrilor, iar LPF, mai întâi prin domnul Pongratz şi ulterior prin venirea domnului Avram să organizăm partea de tehnologie. În ceea ce priveşte partea de tehnologie, lucrurile sunt rezolvate. În urma discuţiilor pe care le-am purtat azi dimineaţă cu mai mulţi parteneri, nu avem doar două maşini VAR, ci avem patru maşini VAR, două care sunt echipate complet şi care pot furniza serviciul VAR începând din acest moment şi încă două, care vor fi echipate de îndată ce se va încheia o înţelegere între FRF şi LPF şi se va stabili ce are de făcut fiecare. Au fost voci în spaţiul public care au spus că trebuie să plătim noi aceste cheltuieli. Nu e vorba de cine poate, cine nu poate sau cine trebuie să le plătească. Ci e vorba de ce spune legea, iar legea e foarte clară când vine vorba de formarea arbitrilor. Aceste cheltuieli trebuie suportate de FRF. Nu e vorba de o negociere. În situaţia în care nu se va ajunge la un numitor comun, în cadrul întâlnirii de azi au fost desemnaţi mai mulţi reprezentanţi care să se prezinte în cel mai scurt termen la FRF şi să comunice încă o dată nu poziţia cluburilor, ci ce are de făcut fiecare. Ne deranjează faptul că pentru FRF arbitrajul VAR nu este o prioritate. Suntem cu toţii martorii unor arbitraje care influenţează clasamente, rezultate şi eu cred că FRF ar trebui să fie primul for interesat de rezolvarea acestei probleme, pentru că noi nu suntem altceva decât victime. Şi noi, şi cele 16 cluburi. Cu siguranţă, nu vom face nimic care este în afara dispoziţiilor, normelor juridice în vigoare. Nu vom cădea în capcana de a prelua noi cheltuielile altora", a spus el.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-04



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE