2024-05-19 07:51

Ultimul președinte sovietic, Mihail GORBACIOV, acuză „aroganța” și „triumfalismul” americanilor după căderea URSS

 |  20:22
Ultimul președinte sovietic, Mihail GORBACIOV, acuză „aroganța” și „triumfalismul” americanilor după căderea URSS

Actuala criză ruso-occidentală îşi are originea în ”aroganţa” americană de după căderea URSS, consideră fostul lider al acesteia, Mihail Gorbaciov, cara atacă ”triumfalismul Washingtonului”, cu ocazia marcării a 30 de ani de la demisia sa, care a marcat în mod oficial sfârşitul Uniunii Sovietice, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Li s-a urcat la cap aroganţa, autosatisfacţia. Ei s-au proclamat învingători ai Războiului Rece, deşi am salvat împreună lumea de la confruntare”, a declarat el.

”Cum să sperăm la relaţii echitabile cu Statele Unite, cu Occidentul în această situaţie?”, a declarat Gorbaviov, în vârstă de 90 de ani, agenţiei ruse de presă RIA Novosti, denunţând ”triumfalismul” Washingtonului.

El consideră că tabăra occidentală voia ”să construiască un nou imperiu. De aici s-a născut ideea extinderii NATO”.

Extinderea Alianţei Nord-Atlantice în ţări din fostul bloc sovietic din Europa de Est este coniderată, de președintele rus Vladimir Putin, cauza profundă a crizei ruso-occidentale.

Preşedintele rus a cerut luna aceasta Statelor Unite şi aliaţilor lor din NATO să semneze tratate care să interzică orice extindere a Alianţei şi orice cooperare militară în ceea ce Rusia consideră zona sa de influenţă.

Washingtonul, care consideră că multe dintre aceste revendicări drept inacceptabile, a acceptat, cu toate acestea, negocieri, în ianuarie, în vederea unei dezescaladări.

Occidentul se teme că Moscova ar putea lansa o invazie a Ucrainei, o fostă republică sovietică care se ambiţionează să adere la NATO.

Vladimir Putin a catalogat săptămâna aceasta, în conferinţa sa de presă anuală, drept ”pozitive” primele reacţii americane faţă de exigenţele ruse, însă el a ameninţat totodată că pregăteşte măsuri ”militare şi tehnice” pentru a răspunde ameninţării occidentale.

Mihail Gorbaciov a salutat aceste negocieri prevăzute în ianuarie.

”Eu le susţin şi sper că vor avea un rezultat care să le permită tuturor ţărilor europene să se simtă în securitate”, a subliniat el.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-12-25



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE