2024-05-04 15:37

ULTIMA ORĂ: Ministrul rus al Apărării ordonă RETRAGEREA forţelor ruse din Herson

 |  18:40
ULTIMA ORĂ: Ministrul rus al Apărării ordonă RETRAGEREA forţelor ruse din Herson

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a ordonat miercuri retragerea forţelor ruse de pe malul drept al fluviului Nipru, în regiunea ucraineană Herson, care include capitala regiunii, cu acelaşi nume, ţinta unei vaste contra-ofensive ucrainene, relatează AFP.

”Procedaţi la retragerea militarilor”, a anunţat la televiziune Serghei Şoigu, în urma unei propuneri în acest sens a comandantului Operaţiunilor ruse în Ucraina, generalul Serghiei Surovikin.

Această retragere constituie o nouă înfrângere pentru Kremlin, având în vedere că Hersonul a fost principala poziţie rusă, după cucerirea oraşului în primele zile ale ofensivei ruse în Ucraina. Este vorba despre singura capitală de regiune din Ucraina pe care Moscova a putut-o revendica.

Potrivit generalului Surovikin, Rusia îşi va reorganiza linia de apărare pe celălalt mal al Niprului - o barieră naturală, care curge la sud de oraşul Herson.

Această repliere urmează după cea din regiunea ucraineană Harkov, în septembrie. Ea intervine la puţin mai mult de o lună după ce preşedintele rus Vladimir Putin a revendicat anexarea regiunii Herson şi altor trei regiuni ucrainene.

Moscova consideră aceste zone drept teritoriu suveran rusesc. Regiunea Herson este cu atât mai strategică cu cât teritoriul acesteia se învecinează cu cel al Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Generalul Surovikin a justificat, înainte să propună această retragere, prin voinţa de a apăra vieţile militarilor ruşi şi a acuzat forţele ucrainene de bombardarea civililor.

Înainte să propună această retragere din Herson, generalul a declarat, cu toate acestea, că trupele sale resping cu succes asalturi ucrainene, cărora le provoacă pierderi considerabile.

”Rezistăm cu succes tentativelor de asalt ale adversarului”, a dat el asigurări, revendicând faptul că ruşii au ucis sau rănit 9.500 de militari ucrainen şi, susţinând totdată că pierderile ruseşti sunt de şapte-opt ori mai mici. ”Ne gândim înainte de toate la viaţa fiecărui militar rus”, a declarat el, conform News.ro.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-09



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE