2024-05-03 09:06

UE amenință Rusia cu sancțiuni. Acuzații de SPIONAJ cibernetic

 |  18:35
UE amenință Rusia cu sancțiuni. Acuzații de SPIONAJ cibernetic

Șeful diplomației Uniunii Europene i-a acuzat vineri pe hackerii care au legături cu statul rus că amenință „funcționarea de bază a democrațiilor noastre”.

Se presupune că un grup de hackeri ruși, care desfășoară campanii de dezinformare cunoscut sub numele de „Ghostwriter”, se află în spatele unei campanii care vizează parlamentarii federali și regionali germani cu e-mailuri false, în încercarea de a extrage informații compromițătoare. Ministerul de externe al Germaniei a declarat luna aceasta că statul rus este responsabil pentru atacuri, scrie politico.eu.

„Aceste activități cibernetice rău intenționate … sunt contrare normelor de comportament responsabil al statului în spațiul cibernetic, aprobate de toate statele membre ale ONU, și o încercare de a submina instituțiile și procesele noastre democratice”, a spus Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, într-un comunicat.

Cu câteva zile înainte ca germanii să se îndrepte către urne, autoritățile sunt în alertă pentru campanii de dezinformare și atacuri cibernetice, inclusiv din partea hackerilor din spatele Ghostwriter, care ar putea afecta integritatea votului.

„Îndemnăm Federația Rusă să adere la normele de comportament responsabil al statului în spațiul cibernetic”, a spus Borrell, adăugând că blocul încă are în vedere „luarea de măsuri suplimentare”, ceea ce ar putea însemna impunerea de sancțiuni precum înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie asupra persoanelor fizice.

De asemenea, grupul i-a piratat pe politicienii polonezi la începutul acestui an, declanșând un scandal național în legătură cu e-mailurile private de la înalți oficiali, inclusiv prim-ministrul Mateusz Morawiecki.

Firma de securitate cibernetică FireEye a legat părți ale atacurilor Ghostwriter de un grup numit UNC1151, afiliat cu serviciul de informații militare rusesc GRU.

Hackerii au vizat anterior oficialii din Lituania, Letonia și alianța militară NATO cu e-mailuri false și scrisori răspândite în mass-media locală.

UE ar putea impune sancțiuni hackerilor în cazul în care toate țările membre le semnează. Blocul a plasat prima rundă de astfel de sancțiuni asupra grupurilor ruse, chineze și nord-coreene de profil în iulie 2020. În octombrie 2020, UE a sancționat și oficiali ruși GRU pentru pirateria parlamentului național al Germaniei.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-09-24



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE