2024-04-30 08:29

Tribunalul de Mare Instanţă din Evry - Franţa va judeca un proces istoric împotriva a 26 de companii de substanțe chimice care au produs dioxina/agentul Orange

 |  16:10
Tribunalul de Mare Instanţă din Evry - Franţa va judeca un proces istoric împotriva a 26 de companii de substanțe chimice care au produs dioxina/agentul Orange

Președintele Asociației victimelor vietnameze ale agentului Orange / dioxina (VAVA), Nguyên Van Rinh, a trimis o scrisoare în care își exprimă sprijinul față de franco-vietnameza Trân Tô Nga, care a intentat un proces împotriva a 26 de companii de substanțe chimice, pentru producerea de toxine chimice pulverizate de armata SUA în timpul războiului din Vietnam cu consecințe deosebit de grave pentru comunitate și mai ales pentru tineri.

Tribunalul de Mare Instanţă din Evry - Franţa, unde Trân Tô Nga a intentat acțiunea judiciară în mai 2014, a decis deschiderea procesului pe acest caz pe 12 octombrie 2020.

În scrisoare, președintele Asociației vietnameze a victimelor agentului Orange, Nguyên Van Rinh, a afirmat că „are misiunea sa de a sprijini și proteja drepturile și interesele legitime ale victimelor Agentului Orange și o va însoți întotdeauna pe doamna Nga” în acțiunile sale.  Până în prezent, asociația a strâns 416.200 de semnături de la membrii comunităților vietnameze afectate, în sprijinul procesului. El și-a exprimat speranța că instanța franceză va face dreptate în cazul Tran To Nga și a familiei ei.

În mai 2014, Trân Tô Nga, născută în 1942, a intentat un proces. La 16 aprilie 2015, instanța din Evry a organizat prima ședință în acest caz, dar de atunci, avocații companiilor chimice urmărite au încercat prin toate mijloacele să tergiverseze procedurile.

Vietnameza Nga a absolvit Universitatea din Hanoi în 1966 și a devenit corespondent de război pentru Liberation News Agency, acum Agenția de știri din Vietnam. A lucrat în unele dintre zonele cele mai afectate de agentul Orange din sudul Vietnamului, cum ar fi Cu Chi, Bên Cat și de-a lungul traseului Ho Chi Minh, suferind ea însăși efectele contaminării. Dintre cei trei copii ai săi, primul a murit de defecte cardiace, iar al doilea suferă de boli  mutante grave. În 2009, Nga, care a contractat o serie de boli acute, a apărut ca martor în fața instanței de opinie publică din Paris, Franța, împotriva companiilor chimice americane.

Din 1961 până în 1971, trupele americane au pulverizat peste 80 de milioane de litri de erbicide - inclusiv 44 de milioane de litri de Agent Orange, conținând aproape 370 kg de dioxină - în Vietnamul de Sud. Ca urmare, aproximativ 4,8 milioane de vietnamezi au fost expuși substanței chimice toxice. Multe victime au murit, în timp ce milioane de descendenți trăiesc cu deformări și boli rezultate direct din efectele substanțelor chimice.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-10-06



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE