2024-05-05 18:11

Tensiuni SUA-China: Strategia maritimă a Pentagonului în 2021 are în vedere activitățile Beijingului din Marea Chinei de Sud

 |  00:30
Tensiuni SUA-China: Strategia maritimă a Pentagonului în 2021 are în vedere activitățile Beijingului din Marea Chinei de Sud

Un document elaborat recent de Pentagon stabilește obiective pentru Marina SUA, pușcașii marini și Garda de Coastă, reliefând că sunt speranțe ca cele douã superputeri militare China și Rusia să devină lideri responsabili. Marina SUA va fi mai vizibilă în Pacific și va „detecta și documenta acțiunile rivalilor noștri.” Armata SUA a avertizat că va fi „mai ofensivă” cu Beijingul, spunând că China este singurul rival care prezintă o provocare pe termen lung pentru Statele Unite.

În documentul care stabilește obiectivele pentru 2021 pentru Marina Statelor Unite, pușcașii marini și Garda de Coastă, Pentagonul precizează că China adoptă o abordare expansionistă în Marea Chinei de Sud și căută să stabilească hegemonia regională prin programe precum Inițiativa Centurii și Rutelor maritime.

Rusia a reprezentat, de asemenea, o amenințare pentru armata SUA, se spunea în document, dar a adăugat: „China este singurul rival cu potențialul economic și militar combinat care prezintă o provocare cuprinzătoare pe termen lung pentru Statele Unite. Operațiunile serviciului naval și poziția forței se vor concentra pe combaterea comportamentului malign al R P Chineze la nivel global și consolidarea descurajării regionale în regiunea indo-Pacifică", se stipulează în document.

„Trebuie să acționăm mai hotărât pentru a prevala în competițiile de zi cu zi, pe măsură ce respectăm ordinea bazată pe reguli și îi descurajăm pe concurenții noștri să urmărească agresiunea armată. Dacă rivalii noștri vor provoca conflicte, devenind adversarii noștri, trebuie să controlăm mările și oceanele pentru a le contracara obiectivele, a le învinge forțele, a ne proteja patria și a ne apăra aliații”, menționează Pentagonul.

Documentul a fost lansat ca o avertizare la tensiunile actuale dintre China și USA și arată îngrijorarea și temerile pentru declanșarea  unui conflict militar. Ultimul incident dintre forțele navale americane și chineze a avut loc la sfârșitul lunii august, când Beijingul a precizat că a alungat o navă de război americană din disputatul arhipelag Parcel, cunoscut de chinezi sub numele de Insulele Xisha și de Vietnam sub numele de Insulele Hoang Sa.

De altfel China revendică aproape toate insulele din Marea Chinei de Sud, dar acele revendicări teritoriale sunt contestate de alte țări din regiune, inclusiv Vietnam, Malaezia, Filipine și Brunei. Pentru a contracara China, SUA au trimis nave mai frecvent în regiune pentru a efectua ceea ce numesc operațiuni pentru înlesnirea libertății de navigație.

Documentul militar al SUA spune că China a desfășurat o flotă cu mai multe structuri de atac, care include marina PLA, garda de coastă și miliția maritimă pentru a submina suveranitatea altor națiuni și a aplica „revendicările lor ilegale”.

China dezvoltă, de asemenea, cea mai mare forță de rachete din lume cu capacități nucleare, concepute pentru a lovi forțele SUA și aliate în Guam și în Orientul Îndepărtat, de mai arată în document.

În document se mai spune că Marina SUA va fi, de asemenea, mai vizibilă în Pacific, unde va „detecta și documenta acțiunile rivalii noștri care încalcă dreptul internațional, dar și suveranitatea altor națiuni”. „Sistemele noastre cu rază lungă de acțiune și armele hipersonice vor oferi capacități globale de atac împotriva țintelor de pe țărm. Navele americane ar accepta, de asemenea, riscuri tactice calculate și ar adopta o postură mai ofensivă în operațiunile noastre de zi cu zi”, spune Pentagonul.

SUA se obligă să consolideze alianțele și parteneriatele, în zona Pacificului de sud întărind legăturile cu țările cuprinse în ASEAN.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-12-19



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE