2024-04-26 21:53

Rolul NATO în chestiunea AUKUS și în zonele ASEAN și Asia-Pacific - Ministrul Aurescu: “Orice dezvoltare a profilului UE în domeniul securității și apărării trebuie realizată în deplină complementaritate cu NATO”

 |  17:40
Rolul NATO în chestiunea AUKUS și în zonele ASEAN și Asia-Pacific - Ministrul Aurescu: “Orice dezvoltare a profilului UE în domeniul securității și apărării  trebuie realizată în deplină complementaritate cu NATO”

Recent unii membri ai ASEAN și-au exprimat poziția cu privire la noua alianță dintre SUA, Marea Britanie și Australia, cunoscută sub numele de AUKUS. Acestea reprezentând cele mai recente preocupări ale blocului asiatic. După ce Indonezia și Malaezia au avertizat că AUKUS ar putea conduce la o cursă a înarmărilor în regiune, Malaezia a declarat recent că intenționează să vadă poziția Chinei cu privire la noul parteneriat pentru apărare, potrivit unui raport Reuters.

Și România prin vocea Ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu - prezent la  reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE desfășurată  recent la New York în marja celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU -, a  subliniat că implementarea Strategiei Uniunii Europene privind regiunea Indo Pacificului presupune cooperarea cu SUA, cu partenerii regionali și cu NATO. Poziția șefului diplomației române reprezintă astfel prima poziționare a României cu  privire la criza diplomatică declanșată între Franța, pe de o parte, și SUA și Australia, pe  de altă parte, ca urmare a înființării alianței de securitate și apărare Australia – UK – USA și a anulării de către guvernul de la Canberra a unui contract de achiziționare a  submarinelor franceze cu propulsie convențională în detrimentul celor nucleare  americane. Contract în valoare de 66 miliarde USD. 

China se teme că AUKUS va declanșa un nou război rece 

”AUKUS este în mod evident orientat sub o mentalitate din Războiul Rece. Și este foarte  probabil să provoace o cursă regională a înarmărilor și chiar o cursă a înarmărilor  nucleare. De partea cui ar trebui să fie ASEAN în cazul unui nou război rece și o nouă  cursă a înarmărilor între China și SUA?”, se întreabă presa guvernamentală de la Beijing.  Țările ASEAN în număr de 10, sunt îngrijorate că ar putea fi prinse la mijloc în acest  conflict. Washingtonul a căutat pe căi diplomatice de-a lungul timpului să țină în frâu  câțiva membri ai ASEAN, cum ar fi Malaezia, Indonezia, Filipine sau Singapore. Oficiali  americani de nivel înalt au efectuat în acest an diverse vizite în Asia de Sud-Est, inclusiv  o vizită istorică a vicepreședintelui SUA Kamala Harris în Vietnam. Scopul a fost  promovarea strategiei indo-pacifice din SUA. Dar poziția țărilor ASEAN este relativ  clară: nu vor să ia parte la această dispută. 

ASEAN își va continua strategia de echilibrare a zonei. Acest lucru va fi din ce în ce mai  greu de susținut în viitor, din cauza AUKUS. Țările din Asia de Sud-Est obișnuiau să  discute în termeni echivoci cu Washingtonul, dar confruntați cu o alianță tangibilă la  granițele lor, trebuie să găsească o cale clară de urmat.

Țări precum Singapore, Indonezia și Thailanda nu vor să vadă China și SUA angajându-se  într-un joc pe viață și pe moarte. Ei preferă cooperarea pașnică China-SUA, care le  permite să beneficieze de acțiunile lor stimulatoare în plan politic și socio-economic. 

Chiar dacă guvernul de la Manila a susținut AUKUS, trebuie totuși să se coordoneze cu  Beijingul în ceea ce privește problemele de securitate. Deci, Filipine speră să aibă  sprijinul SUA, dar nici nu vrea să se opună Chinei. Acesta este și cazul Vietnamului. Nu  vrea să dăuneze relațiilor culturale și economice cu China, relații care fac parte din  interesele lor naționale. Dar au interese economice și comerciale și cu USA, dar nu sunt  dispuși să le urmeze orbește. 

Deși ASEAN a avut o discordie internă cu mult timp în urmă, membrii săi au încă scopuri  comune. Așa stând lucrurile, abordarea problemei nu poate fi făcută fără ca blocul  ASEAN să nu fie prins la mijloc între Beijing și Washington. Acesta fiind subiectul de  bază în discuția privind respectarea securității ASEAN. 

AUKUS va remodela echilibrul de putere în regiune 

Mass media occidentală susține că AUKUS va remodela echilibrul de putere în regiunea  indo-Pacifică, beneficiind de acest lucru țări precum Thailanda, Filipine și Vietnam. În  timp ce securitatea regională este dominată de China și SUA, acest lucru nu va fi  schimbat de producția unor submarine cu propulsie nucleară deținute și operate de  Australia. Cu toate acestea, posesia Australiei de astfel de submarine, va amenința unii  membri ai ASEAN, în special Malaezia și Indonezia. 

Acest lucru poate declanșa o nouă rundă a cursei înarmărilor. Unele țări din Asia de  Sud-Est au început deja să se pregătească pentru a-și spori capacitățile militare. Țările în  chestiune nu au atins partea sensibilă a dezvoltării armelor nucleare. În schimb, au  investit enorm în armele convenționale. De exemplu, o cursă regională pentru  submarinele de modele avansate, se desfășoară de ani de zile. Multe avioane de luptă  avansate au fost achiziționate și desfășurate în armatele regionale. 

Întrebarea cheie pentru viitor este: Cum vor gestiona cursa înarmării aceste țări? Toți ar  vrea să se ajungă la un echilibru. Dar amenințările cu care se confruntă țările ASEAN  sunt în creștere. În acest context, primul lucru pe care trebuie să-l facă membrii ASEAN  este să se unească și să joace un rol mai important. "Centralitatea a devenit o mantră  pentru ASEAN de-a lungul anilor. Este consacrată în Carta ASEAN, adoptată în 2007",  potrivit agenției Nikkei. Centralitatea ASEAN înseamnă că ASEAN se află în centrul  aranjamentelor economice și de securitate multilaterale ale regiunii.

Dar ASEAN se va confrunta cu un test al înțelepciunii sale dacă este capabil să acționeze  ca un mediator între China și SUA. Acest lucru impune membrilor ASEAN să aibă o voce  unică. Trebuie să împiedice divergențele interne care conduc la dezechilibre politice.  ASEAN a fost fondată pe fondul războiului rece, din care membrii au învățat în mod clar  lecții folositoare. 

Toți au asistat la modul în care țările mici s-au străduit să supraviețuiască fiind prinși la  mijloc în Războiul Rece. Acesta este motivul pentru care au înființat o organizație  egocentrică pentru a asigura centralitatea afacerilor din Asia de Sud-Est. ”Dacă vor să  evite un nou război rece sau să supraviețuiască unui nou război rece, trebuie să reia  aspirațiile și misiunea inițială ale ASEAN ca organizație unită. Aceștia trebuie să joace un  rol de conducere și coordonare și să fie mai proeminenți în sfera securității regionale. În  caz contrar, ASEAN ar putea fi complet divizat în viitor, multe țări fiind victimele acestui  posibil conflict”, conchid analiștii politici din Asia citați de presa de stat chineză. 

Aurescu: ”orice dezvoltare a profilului UE în domeniul securității și apărării trebuie realizată în  deplină complementaritate cu NATO” 

În privința regiunii Indo-Pacific, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a salutat  publicarea, la 16 septembrie 2021, a Strategiei UE pentru Indo-Pacific, un document  cadru foarte important pentru orientarea relației UE cu regiunea respectivă. Alăturându-se solidarității europene, șeful diplomației române. a subliniat importanța  concentrării prioritare a eforturilor UE asupra implementării acestei Strategii, cu accent  pe identificarea oportunităților capabile să contribuie la consolidarea rolului global al  UE, alături de partenerii din această regiune cheie. 

“De asemenea ,a subliniat importanța discutării deschise, fără sincope, cu partenerii  UE a tuturor aspectelor de natură să creeze divergențe sau tensiuni, pentru a evita  crearea de diviziuni în relația transatlantică, respectiv pentru a permite  implementarea adecvată a Strategiei UE pentru Indo-Pacific, care presupune și  cooperarea cu SUA și partenerii regionali“, a transmis Bogdan Aurescu, conform MAE. Ministerul de Externe mai arată că Aurescu “a subliniat că orice dezvoltare a profilului  UE în domeniul securității și apărării trebuie realizată în deplină complementaritate  cu NATO”. 

Ministrul Bogdan Aurescu a avut de asemenea, o întrevedere cu ministrul afacerilor  externe al R.S. Vietnam, Bui Thanh Son, la New York, la Adunarea Generală a  Organizației Națiunilor Unite (ONU). 

”Discuțiile dintre cei doi șefi ai diplomațiilor au vizat stadiul și perspectivele relațiilor  bilaterale, reliefând importanța valorificării depline a potențialului de cooperare  existent în plan bilateral și la nivel multilateral.

Cei doi demnitari au trecut în revistă stadiul foarte bun al relațiilor româno-vietnameze,  bazat pe o prietenie îndelungată, în 2021 împlinindu-se 71 de ani de relații diplomatice,  fiind evidențiată frecvența şi calitatea dialogului bilateral, cooperarea sectorială,  schimburile economice și buna cooperare în forurile internaționale, și fiind exprimat  interesul privind aprofundarea colaborării în domenii de interes reciproc. Ministrul vietnamez a mulțumit în mod deosebit ministrului român al afacerilor externe  pentru întreg sprijinul demonstrat de România în context COVID-19, făcând referire la  donația recentă de 300.000 de doze de vaccin. 

Ministrul român de externe a acceptat cu plăcere invitația adresată de omologul  vietnamez de a vizita Vietnam pentru o nouă rundă de consultări politico-diplomatice la  acest nivel”, precizează un recent comunicat MAE. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-09-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE