2024-05-03 11:52

Republica Moldova cere AJUTOR Europei pentru a trece cu bine iarna

 |  20:22
Republica Moldova cere AJUTOR Europei pentru a trece cu bine iarna

Oficialii moldoveni cer din nou ajutorul statelor europene, inclusiv al României, pentru a face față cheltuielilor cu încălzirea, în condițiile în care numai gazele costă dublu față de tariful de la noi.

Încă de la începutul lunii, președinta Moldovei a cerut ajutor în Parlamentul României. Între timp, zeci de localități din Moldova au rămas total sau parțial fără electricitate, după ce Rusia a bombardat sistemul energetic ucrainean.

Peste Prut, tariful la gaze a crescut de șase ori în ultimul an și este de 2 ori mai mare decât în România.

Moldova are nevoie de peste 1 miliard de euro pentru a acoperi costurile cu energia în această iarnă. România a alocat deja pentru Moldova un ajutor de 10 milioane de euro și a început livrările de curent electric către țara vecină din 14 octombrie. Iar prin conducta care ne unește la Ungheni, România ar putea să dea Moldovei cel mult 5 milioane de mc de gaz pe zi, dar pentru a-și acoperi nevoile, țării vecine îi trebuie o cantitate cel puțin dublă. Prin protocoale tehnice, țara noastră a ajutat și Ucraina, afectată de mari avarii după atacurile rusești, cu livrări de energie în august și septembrie, transmite Protv.

La Paris, a avut loc o nouă reuniune de sprijin pentru Republica Moldova, la inițiativa României, Germaniei și Franței. Țările donatoare pentru Moldova au promis deja ajutor de 1,3 miliarde de euro.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-21



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE