2024-05-04 16:58

Raport parlamentar SUA: Administrația Trump a CENZURAT informații despre Covid-19

 |  17:51
Raport parlamentar SUA: Administrația Trump a CENZURAT informații despre Covid-19

Membri ai echipei lui Donald Trump au împiedicat oficiali sanitari să furnizeze anumite informaţii despre Covid-19, cu scopul de a susţine viziunea optimistă a miliardarului pe când era preşedinte, dezvăluie un raport parlamentar, relatează AFP.

Oficiali de rang înalt de la Centrele de Prevenţie şi Luptă împotriva Biolilor (CDC) - principala agenţie sanitară americană a Statelor Unite - le-au spus anchetatorilor că membri ai administraţiei lui Donald Trump au intimidat personalul agenţiei şi au încercat să le rescrie rapoartele, cu scopul de a le ”alinia” declaraţiilor şefului statului de atunci - care minimaliza criza apidemică.

Anchetatorii au intervievat zece foşti şi acuali conducători din cadrul CDC, dar şi oficiali guvernamentali de rang înalt, în cadrul acestui raport - de 91 de pagini - publicat luni de către o Comisie de anchetă din cadrul Congresului cu privire la criza covid-19.

Acest panel parlamentar prezintă în raport felul în care oficiali de la Departamentul american al Sănătăţii - desemnaţi de către Donald Trump - au încercat să preia controlul Jurnalului Ştiinţific săptămânal al CDC - ”Morbidity and Mortality Weekly Report” - şi cum au editat sau cenzurat articole pe care le considerau nefaste pentru preşedintele republican.

Aceşti oficiali au încercat ”să altereze conţinutul, să contrazică sau să întârzie publicarea” a 18 dintre aceste rapoarte săptămânale - dar şi a unei alerte sanitare.

Ei au reşit să facă acest lucru cu succes în cinci rânduri, se arată în raportul parlamentar.

Ancheta Comisiei ”a arătat că administraţia precedentă s-a lansat într-o campanie fără precedent de amestec politic în reacţia Guvernului federal împotriva pandemiei (covid-19), ceea ce a subminat sănătatea publică în beneficiul obiectivelor politice ale fostului preşedinte”, acuză într-un comunicat preşedinta Comisiei, alesul democrat Jim Clyburn.

Rapoarte anterioare au subliniat tentative ale administraţiei Trump de a cenzura oficiali sanitari de rang înalt sau de a exercita presiuni asupra Agneţiei americane a medicamentului (FDA), cu scopul de a emite din nou o autorizaţie de urgenţă a hidroclorochinei.

Hidroclorochina - un medicament împotriva malariei - era lăudat de către Trump ca un remediu împotriva covid-19, în pofida dovezilor contrare.

Republicanii au respins concluziile acestui raport, pe care-l consideră părtinitor, şi s-au angajat să efectueze propria anchetă în cazul în care obţin o majoritate în Congres în alegerile de la jumătate de mandat din noiembrie.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-10-18



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE