2024-05-04 14:54

Protestele capătă și mai multă amploare în Kazahstan. Poliția a deschis focul asupra manifestanților, în timp ce Rusia trimite trupe pentru a sprijini regimul

 |  10:42
Protestele capătă și mai multă amploare în Kazahstan. Poliția a deschis focul asupra manifestanților, în timp ce Rusia trimite trupe pentru a sprijini regimul

Protestele din Kazahstan s-au amplificat,iar în întreaga ţară a fost decretată starea de urgenţă. Forţele de ordine au deschis focul asupra demonstranţilor iar preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele. O forță de „menținere a păcii” a fost trimisă în Kazahstan. Tokaev i-a făcut pe demonstranţi „terorişti” antrenaţi în străinătate. Manifestanţii a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. Clădirea a fost incendiată. Internetul a fost oprit în toată țara, iar operațiunile bancare au fost suspdendate.

Actualizare 6 ianuarie, 10.15 .Rusia şi aliaţii săi au anunţat trimiterea unui contingent de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan.

„O forţă comună de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a fost trimisă în Kazahstan pentru o perioadă limitată, în scopul stabilizării şi al normalizării situaţiei”, a anunțat această alianţă militară într-un comunicat difuzat pe Telegram de către purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, relatează Agerpres.

Actualizare 6 ianuarie, 8.50.Au avut loc noi ciocniri între forțele de ordine și protestatari în Almatî, iar poliția spune că zeci de demonstranți au fost „eliminați” în timp ce încercau să asalteze clădiri guvernamentale.

Mai multe vehicule blindate au intrat joi dimineață în piața principală din Almatî, unde sute de oameni manifestau împotriva guvernului pentru a treia zi. S-au auzit împușcături în timp ce trupele se apropiau de mulțime, potrivit martorilor citați de Reuters, dar situația din piață pare să se fi calmat mai târziu.

Actualizare 6 ianuarie, 7.00. Operațiunile tuturor băncilor, cu excepția Băncii Naționale, și activitatea bursei de valori sunt oprite în Kazahstan, a declarat, joi, la postul de televiziune Khabar 24, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale din Kazahstan, Olzhas Ramazanov, transmite TASS.

"În conformitate cu ordinul executiv al șefului statului, starea de urgență a fost introdusă în toate regiunile Republicii Kazahstan în scopul sprijinirii securității populației. Agenția Republicii Kazahstan pentru Reglementarea și Dezvoltarea Pieței Financiare și Banca Națională a Kazahstanului, având în vedere operațiunile de combatere a terorismului efectuate de agențiile de aplicare a legii și luând în considerare eșecurile temporare în funcționarea internetului și pentru protecția vieții și sănătății angajaților instituțiilor financiare și consumatorilor de servicii financiare, informează despre suspendarea operațiunilor a tuturor instituţiilor financiare. Agenţia şi Banca Naţională îndeamnă cu tărie cetăţenii şi mass-media să aibă încredere numai în sursele oficiale de informare", a spus secretarul de presă.

Operațiunile tuturor instituțiilor financiare din Kazahstan sunt suspendate doar pentru 6 ianuarie, a declarat pentru TASS Olzhas Ramazanov.

SUA îndeamnă autorităţile la "reţinere"

Actualizare 6 ianuarie, 6.30. Guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de "reţinere" şi doreşte ca manifestaţiile să se desfăşoare acolo "în mod paşnic", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism, dar a criticat şi întreruperea internetului de către guvern.

"Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet", a declarat Ned Price într-un comunicat, scrie Agerpres.

"Îndemnăm toate părţile implicate să găsească o rezolvare paşnică a stării de urgenţă", a adăugat el.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a criticat, de asemenea, "afirmaţiile nebuneşti" ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. "Acest lucru este absolut fals" şi "face parte din strategia rusă de dezinformare", a insistat ea.

ONU urmăreşte situaţia "cu îngrijorare", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al secretarului general, Stéphane Dujarric, în briefingul cotidian de presă.

Actualizare 00:55. Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a decis trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan. Anunțul a fost făcut de premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele în exerciţiu al OTSC, care a declarat în cursul nopţii, potrivit BBC, că alianţa militară va trimite trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, pentru o misiune „cu durată limitată”.

Din Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Nu este clar când va începe misiunea și nici câţi militari vor fi mobilizaţi.

Actualizare 23:00. Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut miercuri ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele care afectează ţara sa şi care sunt opera, în opinia sa, a „teroriştilor” antrenaţi în străinătate, relatează AFP.

„Astăzi le-am cerut şefilor de stat ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă ameninţarea teroristă”, a declarat preşedintele kazah la televiziunea de stat, conform Agerpres.

Actualizare 22:30. În oraşul Almati se aud focuri de armă, în timpul intervenţiei forţelor speciale de securitate, conform relatărilor presei independente din Kazahstan. Cel puţin opt persoane, membri ai forţelor de securitate au murit, conform informaţiilor oficiale, informează Reuters.

Conform preşedintelui Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, în fruntea manifestaţiilor se află „bande teroriste” care au „primit un antrenament aprofundat în străinătate”.

Actualizare 20:30. Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe, iar mulţimea a luat cu asalt clădiri guvernamentale, inclusiv aeroportul din  Almatî, relatează AFP, citând media ruse.

Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan, informează Agerpres.

Anterior, starea de urgenţă fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestaţii, Almatî, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.

Internetul şi telefonia mobilă erau blocate miercuri în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Tokaev a fost ales preşedintele ţării în 2019. Până atunci, ţara a fost condusă de dictatorul Nursultan Nazarbaiev, care a deţinut, până în prezent, un important post în sistemul naţional de securitate al ţării.

Furia protestatarior ieşiţi în stradă nu este doar despre scumpirea preţului la gaze, dar este alimentată de eşecul statului kazah de a moderniza ţara şi a introduce reforme care să schimbe în bine vieţile oamenilor. 

Până acum, alegerile în Kazahstan erau câştigate de partidul aflat la conducere din 1991, cu un procent de aproape 100% din totalul voturilor exprimate.

În Kazahstan nu există, practic, opoziţie, iar analiştii BBC spun că guvernul a subestimat toal furia mocnită a populaţiei din toţi aceşti ani.

Președintele Tokaev promite un răspuns „ferm”

ACTUALIZARE: Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis miercuri un răspuns „ferm” la tulburările fără precedent care zguduie această ţară din Asia Centrală, în cursul cărora manifestanţii au luat cu asalt şi incendiat clădiri guvernamentale, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

„În calitate de preşedinte şi începând de astăzi şi ca preşedinte al Consiliului de Securitate al ţării, am intenţia să acţionez cât mai ferm posibil”, a avertizat Tokaev, exprimându-se în limba rusă la televiziunea publică, dând de înţeles practic că predecesorul său, Nursultan Nazarbaev, a fost suspendat din funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării.

Aceste tulburări au dus la „atacuri masive împotriva forţelor de ordine”', în rândurile cărora există morţi şi răniţi, a afirmat preşedintele kazah, atrăgând atenţia că „grupuri de elemente criminale îi bat pe soldaţii noştri, îi umilesc, îi târăsc goi pe străzi, agresează femei, jefuiesc magazine”.

Cu internetul blocat în toată ţară, nu se ştie deocamdată dacă înlăturarea lui Nazarbaev din funcţia de şef al Consiliului de Securitate i-a mulţumit pe protestatari.

În discursul său televizat, Tokaev nu a rostit numele fostului preşedinte, care nu a fost văzut sau auzit public de la începutul protestelor.

În unele orașe protestatarii au dărâmat statuile cu fostul șef al statului Nursultan Nazarbaev.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-01-06



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE