2024-05-05 13:51

PROTEST în Belgrad. Sârbii cer măsuri împotriva violenței

 |  22:04
PROTEST în Belgrad. Sârbii cer măsuri împotriva violenței

Zeci de mii de sârbi s-au alăturat protestelor împotriva violenței armate în capitala Belgrad după atentatele sângeroase care au avut loc la începutul lunii. 17 persoane au murit în atacurile care au avut loc pe 3 și 4 mai, inclusiv opt copii.

Protestatarii au cerut ca înalții oficiali guvernamentali să demisioneze și vor ca ziarele și posturile de televiziune despre care ei spun că promovează violența să fie închise, relatează BBC.

Mulțimile au mărșăluit prin centrul orașului în spatele unui banner pe care scria „Serbia împotriva violenței”.

„Suntem aici pentru că nu mai putem aștepta. Am așteptat prea mult, am tăcut prea mult, ne-am întors capul prea mult. Vrem școli, străzi, sate și orașe sigure pentru toți copiii”, a spus Marina Vidojevic, o profesoară, în fața mulțimii, citată de agenția de presă AFP. 

Mii de oameni au participat și în orașul nordic Novi Sad, unde oamenii au aruncat flori în Dunăre care se varsă în capitală.

Protestatarii au cerut demisia ministrului de Interne și a șefului agenției de informații din Serbia.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a condamnat protestele și a acuzat opoziţia că se folosește de o tragedie naţională pentru a-şi promova propriile interese. El a spus că este gata să testeze popularitatea partidului său la un vot anticipat.

„Voi continua să lucrez și nu mă voi da niciodată înapoi înaintea străzii și a gloatei... Dacă va fi o remaniere a guvernului sau o alegere, vom vedea”, a spus el la postul public de televiziune.

Polițiștii au fost trimiși să staționeze în apropierea tuturor școlilor din Belgrad, când elevii au reluat cursurile luni, la o săptămână de la tragedie. Guvernul caută chiar să recruteze mai mulți polițiști și să mărească efectivele în apropierea unităților de învățământ.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-05-09



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE