2022-01-29 00:04

Probleme interne pentru Boris Johnson: Colegii de partid îi cer demisia din funcția de prim-ministru

 |  13:09
Probleme interne pentru Boris Johnson: Colegii de partid îi cer demisia din funcția de prim-ministru

Boris Johnson se confruntă cu o serie de solicitări din partea conservatorilor de rang înalt de a demisiona din funcția de prim-ministru, după ce a recunoscut că a participat la o petrecere în timpul carantinei naționale, transmite BBC.

Premierul și-a cerut scuze pentru modul în care a gestionat evenimentul din grădina Downing Street în 2020 și a spus că a înțeles „furia” publicului.

Membrii cabinetului, inclusiv vicepremierul Dominic Raab, au făcut zid în jurul lui Johnson, dar liderul conservatorilor scoțieni Douglas Ross și parlamentarii William Wragg, Caroline Nokes și Roger Gale i-au cerut să demisioneze.

Douglas Ross, un deputat din Parlamentul Scoțian, a spus că a avut o „conversație dificilă” cu Boris Johnson, după ce premierul și-a cerut scuze miercuri în Camera Comunelor. El a spus că va scrie Comitetului din 1922 - care organizează concursuri de conducere a conservatorilor - pentru a-și exprima lipsa de încredere în premier.

„El este prim-ministrul, guvernul său este cel care a instituit aceste reguli și trebuie să răspundă pentru acțiunile sale”, a spus Ross.

Dacă 54 de parlamentari conservatori trimit scrisori către Comitetul din 1922, acest organism va declanșa procedura prin care premierul ar putea fi înlocuit.

Miniștrii i-au îndemnat pe parlamentari să aștepte rezultatul unei investigații a înaltului funcționar public Sue Gray cu privire la presupusa încălcare a regulilor Covid la petrecerile din Downing Street, despre care spun că va fi publicată în curând.

Însă un alt lider conservator, William Wragg, care conduce un grup restrâns dar influent, a spus că poziţia primului ministru este de nesusținut.

„Nu cred că ar trebui lăsat în seama constatărilor unui funcționar public să determine viitorul premierului și, într-adevăr, cine guvernează această țară”, a declarat el.

Iar colega conservatoare Caroline Nokes, care prezidează un alt comitet al Comunelor, a spus că prim-ministrul ar trebui să demisioneze acum, deoarece „deteriorează întregul brand conservator”. „Cred că ori pleacă acum, ori pleacă peste trei ani la alegeri generale”.

Potrivit presei britanice, șeful guvernului și soția sa (pe atunci logodnica lui) Carrie ar fi participat ei înșiși la „petrecerea în grădină” din 20 mai cu aproximativ patruzeci de persoane.

În aceeași zi, ministrul Culturii Oliver Dowden a reamintit însă populației engleze regulile stricte în vigoare: „puteți întâlni o persoană în afara casei dvs. într-un loc public, afară, atâta timp cât stați la doi metri distanță unul de altul”. .

Polițiștii, care au repetat aceleași instrucțiuni, au declarat că sunt în contact cu guvernul în acest caz care ar putea declanșa o anchetă pentru încălcarea regulilor de sănătate.

Dezvăluirea a înfuriat familiile victimelor pandemiei, Marea Britanie pierzând peste 150.000 de vieți.

Hannah Brady, purtătorul de cuvânt al Familiilor îndoliate pentru Justiție de Covid-19, a declarat că nu-i vine creadă că locatarii din Downing Street „au petrecut” la câteva zile după moartea tatălui ei, când ea nici măcar nu avea dreptul să își îmbrățișeze prietenii.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-01-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE