2024-05-03 00:19

NATO și-a primit cel de-al 31-lea stat membru. Finlanda s-a ALĂTURAT alianței

 |  17:33
NATO și-a primit cel de-al 31-lea stat membru. Finlanda s-a ALĂTURAT alianței

Zi istorică pentru NATO. Drapelul Finlandei a fost ridicat în fața sediului organizației, alături de cele ale celorlalte 30 de state membre, după ce țara s-a alăturat alianței chiar în ziua în care NATO împlineşte 74 de ani de la înfiinţare.

”Finlanda are cei mai puternici aliaţi din lume. (Vladimir) Putin a vrut să menţină uşa închisă la NATO. Astăzi îi arătăm că a eşuat. În loc de mai puţin NATO, a realizat mai mult NATO. Finlanda a devenit o membră deplină a Alianţei şi va participa la toate întâlnirile şi structurile Alianţei. Dar cel mai important este că Finlanda va fi acoperită de garanţiile de securitate ale NATO, de articolul 5 al Tratatului NATO” a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Evenimentul a fost marcat și de prezența președintelui Finlandei. 

”Mulțumesc că ați fost alături de noi pe tot parcursul acestui drum. Este o zi minunată pentru Finlanda și înțeleg că este o zi importantă și pentru NATO. Sperăm să fim 32 de membri în curând, sperăm ca și Suedia să adere la NATO”, a declarat președintele Sauli Niinistö.

Odată cu aderarea Finlandei, frontiera NATO cu Rusia se dublează, notează BBC.

Finlanda împarte o frontieră de 1 340 km cu Rusia și a solicitat oficial aderarea la NATO împreună cu Suedia în mai anul trecut, din cauza războiului din Rusia, deși ambele țări adoptaseră o politică de nealiniere în trecut.

După invazia din Ucraina, Finlanda și Suedia au ales protecția articolului 5 al NATO, care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.  Aceasta înseamnă că, dacă Finlanda ar fi invadată, toți membrii NATO - inclusiv SUA - ar veni în ajutorul ei.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-04-04



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE