2024-05-08 06:33

Kosovo cere ajutorul Washingtonului pentru aderarea la NATO

 |  19:19
Kosovo cere ajutorul Washingtonului pentru aderarea la NATO

Președintele kosovar Vjosa Osmani i-a cerut președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, să folosească influența Washingtonului între statele membre NATO pentru a ajuta țara să se alăture alianței militare.

Într-o scrisoare trimisă lui Biden în 10 martie, Osmani a spus că, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, aderarea la NATO este principala ei prioritate de securitate națională. ”Aderarea Kosovo la NATO a devenit un imperativ”, a spus președintele.

”Ne exprimăm credinţa şi aşteptările că SUA îşi vor folosi conducerea şi influenţa pentru a sprijini şi a promova în mod activ procesul complex de aderare la NATO pentru Kosovo. Suntem expuși eforturilor persistente ale Rusiei de a submina Kosovo și de a destabiliza întreaga zonă a Balcanilor de Vest”, a adăugat liderul kosovar, scrie Reuters.

Washingtonul rămâne principalul susținător al statului Kosovo, atât din punct de vedere politic, cât și financiar, de când mica națiune balcanică și-a declarat independența față de Serbia în 2008.

Un oficial NATO a declarat că organizația a rămas angajată în operațiunea de menținere a păcii din Kosovo, adăugând că deciziile de aderare sunt de competența Consiliului Nord-Atlantic.

”Toate deciziile NATO – inclusiv cele legate de apartenență – sunt luate de Consiliul Atlanticului de Nord (singurul organism decizional al NATO), prin vot unanim”, a spus oficialul. În prezent, în Kosovo sunt 3.770 de trupe NATO, dintre care 600 sunt din Statele Unite.

Serbia și aliatul său tradițional Rusia nu recunosc independența Kosovo, iar Moscova a blocat cererea țării de a deveni membru al Națiunilor Unite. Belgradul consideră Kosovo parte a teritoriului său, deși nu are instituții de stat în fosta sa provincie separatistă, scrie Antena 3.

Cu toate acestea, aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în partea de nord a Kosovo, la granița cu Serbia - și care sunt sprijiniți de Belgrad - refuză să recunoască autoritățile Kosovo și doresc o împărțire pe linii etnice pentru a se uni cu Serbia.

Kosovo este păzită de trupele NATO din 1999, când alianța a recurs la bombardamente pentru a opri uciderea etnicilor albanezi de către forțele sârbe, într-un război de contrainsurgență din anii 1998-1999.

Țara cu o populație de 1,8 milioane de persoane vrea acum să se alăture alianței, dar încercarea sa de a face acest lucru poate fi complicată. Patru membri NATO - România, Spania, Grecia și Slovacia - încă nu au recunoscut declarația de independență a Kosovo din 2008.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-03-17



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE