2024-04-30 10:33

Din cel mai mare dușman, SUA a devenit pentru Vietnam unul din cei mai mari parteneri comerciali și principalul aliat

 |  15:07
Din cel mai mare dușman, SUA a devenit pentru Vietnam unul din cei mai mari parteneri comerciali și principalul aliat

De când Vietnamul și SUA și-au normalizat legăturile și au stabilit relații diplomatice la 12 iulie 1995, cele două țări au trecut de la stadiul de dușmani de moarte la cel de prieteni și au devenit parteneri cuprinzători, de la politică, diplomație, economie, educație și până la tehnologie pentru apărare.

După 25 de ani de la normalizarea legăturilor lor, comerțul dintre Vietnam și SUA a crescut de aproape 120 de ori, de la 451 milioane USD în 1995 la 77,5 miliarde USD în 2019. În afară de legături politice solide, relațiile economice și comerciale sunt, de asemenea, considerate unul dintre cele mai reușite domenii ale cooperării bilaterale și devin o forță motrice pentru relația generală dintre cele două țări.

 

Creștere accentuată

 

Douăzeci și cinci de ani de la normalizarea legăturilor iar SUA este în prezent al 3-lea ca mărime dintre cei peste 100 de parteneri comerciali ai Vietnamului din întreaga lume.

În schimb, țara din Asia de Sud-Est ocupă locul 16 printre partenerii comerciali ai națiunii nord-americane. Comerțul bilateral a crescut cu 20% anual, Vietnamul înregistrând un continuu surplus cu SUA.

Comerțul dintre cele două țări a crescut de aproape 120 de ori, de la 451 milioane USD în 1995 la 7,8 miliarde USD în 2005, 45,1 miliarde USD în 2015, 47,15 miliarde USD în 2016, 50,8 miliarde USD în 2017 și 60,3 miliarde USD în 2018.

Numai în 2017, exporturile Vietnamului către SUA au reprezentat peste 20% din totalul livrărilor sale de peste mări. Vietnam este, de asemenea, cel mai mare exportator din Asia de Sud-Est către SUA.

Cifra de afaceri a acestora a atins 77,5 miliarde USD în 2019 și se estimează că va atinge 80 miliarde USD anul acesta, de către Camera de Comerț Americană (AmCham).

Potrivit Departamentului General al Vămilor din Vietnam, comerțul cu două sensuri s-a ridicat la 31,11 miliarde USD în primele cinci luni ale anului 2020.

Dintre acestea, Vietnamul a livrat bunuri în valoare de 25,11 miliarde USD către SUA, în creștere cu 10,6% față de an. Principalele articole de export includ produse confecționate din materiale textile; telefoane mobile și componente; calculatoare, produse electronice și componente; utilaje, echipamente, scule și piese de schimb; încălţăminte și produse din lemn, cu un venit de cel puțin 1 miliard USD pentru fiecare marfă.

Între timp, SUA au câștigat 6 miliarde USD din livrările către Vietnam în perioada respectivă, în creștere cu 5,4% față de un an mai devreme, computerele, produsele electronice și componentele fiind vândute cel mai mult, în valoare de 1,92 miliarde USD, în creștere cu 8,2% pe an.

SUA a înregistrat, de asemenea, o creștere continuă a exportului multor articole către țara din Asia de Sud-Est, inclusiv cherestea, produse din lemn, furaje și materiale pentru animale, produse acvatice, fructe și legume. În ceea ce privește produsele agricole, acesta înregistrează un excedent comercial de 400 de milioane USD pe an cu Vietnam în ceea ce privește boabele de soia, carne, lapte și fructe.

În afară de comerțul cu mărfuri, cele două țări s-au bucurat de legături comerciale puternice în sectorul aviației, cu o serie de contracte de cumpărare de avioane Boeing de către transportatori vietnamezi precum Vietnam Airlines, Vietjet Air și Bamboo Airways.

În ceea ce privește investițiile, până la sfârșitul anului 2019, SUA ocupa locul 11 între 130 de țări și teritorii care investesc direct în Vietnam, cu aproape 1.000 de proiecte valabile în valoare de aproximativ 10 miliarde USD în prezent.

SUA încă nu s-a clasat printre cei mai importanți investitori străini din Vietnam, dar este evaluată ca un investitor de înaltă calitate. Desfășurând multe proiecte valoroase, companiile din SUA au cooperat activ și au asistat partenerii lor locali să se dezvolte contribuind considerabil la activitățile sociale.

Țara nord-americană este, de asemenea, un beneficiar al investițiilor întreprinderilor vietnameze. S-a situat pe locul al doilea printre destinațiile de peste mări ale investițiilor vietnameze în perioada ianuarie-mai a acestui an, cu 21,72 milioane USD sau aproape 12% din investiția totală a acesteia din străinătate. În plus, SUA a menținut întotdeauna asistența oficială pentru dezvoltare (AOD) pentru Vietnam la un nivel stabil de peste 100 de milioane USD în fiecare an.

În ceea ce privește turismul, SUA a fost, de asemenea, în mod continuu printre primele cinci surse de vizitatori străini în Vietnam. Numărul călătorilor americani a crescut în medie cu 11,55 la sută între 2014 și 2018. În 2018, 687.200 de turiști din SUA au venit în Vietnam, crescând cu 11,9% față de anul precedent și reprezentând 4,4% din totalul sosirilor străine aici. Aceștia au reprezentat aproximativ 11% din totalul vizitatorilor americani din Asia.

În februarie 2019, cel de-al doilea summit dintre SUA și Republica Populară Democrată Coreeană a avut loc la Hanoi. Întâlnire dintre președinții Trump și Kim-un a demonstrat statura Vietnamului în comunitatea internațională și rolul său în menținerea păcii și organizarea de evenimente politice la nivel mondial.

 

Succese obținute datorită acordurilor încheiate

 

La 13 iulie 2000, ministrul comerțului Vu Khoan și reprezentantul comercial al SUA Charlene Barshefsky au semnat Acordul comercial bilateral (BTA) Vietnam-SUA la Biroul Reprezentantului comerțului SUA din Washington DC. Mai târziu, președintele Bill Clinton a anunțat acest acord în timpul unui eveniment de la Casa Albă.

BTA a intrat oficial în vigoare la 11 decembrie 2001, când ministrul vietnamez al comerțului Vu Khoan și reprezentantul american al comerțului Robert B. Zoellick au schimbat scrisori prin care au ratificat acordul de la Washington DC. Conform acordului, toate mărfurile vietnameze exportate în SUA ar avea dreptul la tarife în condițiile relațiilor comerciale normale necondiționate, mult mai mici decât ratele anterioare.

La doi ani după ce BTA a intrat în vigoare, SUA au devenit cel mai important importator de mărfuri vietnameze și au păstrat această poziție până acum.

Experiența dobândită în timpul discuțiilor BTA s-a dovedit utilă pentru Vietnam în timpul negocierilor privind intrarea sa în Organizația Mondială a Comerțului (OMC) cu SUA, un partener major al OMC, deschizând calea către Vietnam pentru a deveni cel de-al 150-lea membru al acestei organizații în ianuarie 2007.

În perioada 8-9 decembrie 2016, Camera Reprezentanților SUA și Senatul au aprobat Statutul Relațiilor Comerciale Normale  (PNTR) pentru Vietnam. Președintele american George W. Bush a semnat declarația de acordare a PNTR Vietnamului.

Cele două țări au semnat Acordul maritim bilateral la 15 martie 2007 și Acordul-cadru pentru comerț și investiții (TIFA) la 21 iunie același an. În perioada 27-28 martie 2017, au reactivat ședința tehnică a Consiliului TIFA, purtând dialog în spiritul asigurării de beneficii reciproce și în căutarea de noi domenii de cooperare.

Vorbind despre creșterea rapidă a legăturilor comerciale dintre Vietnam și SUA, asistentul secretar de stat american, David Stilwell, l-a considerat rezultatul industriei și viziunii multor oameni din ambele părți care cred în perspectiva păcii.

La ceremonia de lansare a siglei a 25-a aniversare a relațiilor diplomatice bilaterale la sfârșitul lunii decembrie 2019, Stilwell a afirmat că afacerile americane investesc din ce în ce mai mult în Vietnam, în timp ce producătorii vietnamezi aduc și mai multe bunuri consumatorilor americani.

La rândul său, vicepremierul vietnamez Trinh Dinh Dung a declarat că economiile vietnameze și americane sunt din ce în ce mai complementare. În timp ce țara sa are multe produse puternice livrate către SUA, cum ar fi fructe de mare, nuci de caju, îmbrăcăminte și încălțăminte, SUA au furnizat, de asemenea, Vietnamului produse de înaltă tehnologie, cum ar fi proiecte de investiții energetice și contracte de achiziție de aeronave.

În deschiderea Summitului de afaceri SUA-Vietnam din 2019, el a subliniat că oportunitățile de investiții și afaceri ale firmelor americane din Vietnam au jucat un rol din ce în ce mai important în dezvoltarea locală, ajutând țara gazdă să se alăture lanțurilor de aprovizionare globale, să îmbunătățească abilitățile și veniturile lucrătorilor locali și să aducă prosperitate poporului vietnamez.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-10-06



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE