2024-05-08 04:42

Concluziile serviciilor secrete americane: Cine a atacat conducta Nord Stream?

 |  13:00
Concluziile serviciilor secrete americane: Cine a atacat conducta Nord Stream?

Oficialii americani au luat cunoștință de noi informații care indică faptul că un "grup pro-ucrainean" a fost responsabil pentru sabotarea gazoductului Nord Stream de anul trecut, a relatat marți New York Times, potrivit themoscowtimes.com.

Într-un raport prudent, care nu a identificat sursa informațiilor sau grupul implicat, Times a declarat că oficialii americani nu au avut nicio dovadă care să-l implice pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski în atentatul asupra gazoductului. Însă atacul a fost în beneficiul Ucrainei, deoarece a lăsat Rusia în imposibilitatea de a câștiga milioane de euro din vânzarea de gaze naturale către Europa de Vest.

În același timp, atacul a sporit presiunea prețurilor ridicate la energie asupra aliaților cheie ai Ucrainei din Europa de Vest, în special Germania.

Serviciile de informații au sugerat că autorii din spatele sabotajului au fost "opozanți ai președintelui Vladimir V. Putin al Rusiei", se arată în raportul Times.

Concluzia oficialilor americani

Dar oficialii americani nu au avut nicio indicație cu privire la cine a luat parte și cine a organizat și plătit operațiunea, care ar fi necesitat scafandri calificați și experți în explozibili. Aceștia credeau că cei implicați erau probabil cetățeni ucraineni sau ruși și că niciunul nu era din Statele Unite sau Marea Britanie.

Oficialii americani nu au "nicio concluzie fermă" cu privire la informațiile obținute, "lăsând deschisă posibilitatea ca operațiunea să fi fost condusă în mod neoficial de o forță proxy cu legături cu guvernul ucrainean sau cu serviciile sale de securitate", a precizat Times.

Conductele au fost sparte de explozibili submarini pe 26 septembrie, la șapte luni după ce forțele rusești au invadat Ucraina. La vremea respectivă, s-a spus că mai multe țări ar avea motive pentru această acțiune: Rusia, Germania, Ucraina, Polonia, Marea Britanie și Statele Unite.

În februarie, veteranul jurnalist american de investigații Seymour Hersh a relatat că Statele Unite ar fi fost în spatele operațiunii de bombardare a conductelor Nord Stream și că Norvegia a ajutat.

Casa Albă a catalogat raportul lui Hersh, care a citat o sursă anonimă, drept "ficțiune completă".


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-10



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE