2024-05-19 14:13

China: Exercițiul militar comun al celor 5 națiuni amenință pacea din Asia de Est

 |  10:22
China: Exercițiul militar comun al celor 5 națiuni amenință pacea din Asia de Est

Exercițiul comun al celor cinci țări SUA, Japonia, Australia, Canada și Germania în apele internaționale din Asia de Est ar amenința pacea regională și ar declanșa nemulțumiri în rândul țărilor regionale, spun experții militari chinezi. Astfel forțele navale din Australia, Canada, Germania, Japonia și SUA derulează un exercițiul multilateral, multinațional denumit ANNUALEX în Marea Filipinelor în perioada 21-30 noiembrie, potrivit site-ului Flotei Pacificului a SUA. În timpul exercițiului, cele cinci forțe navale se vor angaja în tactici de comunicare maritimă îmbunătățite, operațiuni de război antisubmarin, operațiuni de război aerian, reaprovizionare pe mare, operațiuni de zbor pe punți și manevre de interdicție maritimă, precizează flota.

Recent, think tank-ul chinez South China Sea Strategic Situation Probing Initiative a lansat imagini preluate din satelit, spunând că au descoperit 34 de nave de război în apele din sudul insulei Shikoku din Japonia, inclusiv portavionul american USS Carl Vinson, distrugătorul de elicoptere japonez Izumo, distrugătorul australian HMAS Brisbane, nava de război canadiană HMCS Winnipeg și fregata marina germană Bayern.

”Situația din Asia de Est este relativ pașnică și stabilă, iar exercițiul comun nu este conform cu situația pașnică, care este un alt mic truc al SUA pentru a destabiliza zona”, a declarat Zhang Junshe, cercetător senior la Academia de Cercetare Navală PLA.

ANNUALEX este un exercițiu anual de antrenament naval condus de Forța de autoapărare maritimă a Japoniei. Forțele navale din întreaga lume sunt invitate să participe pentru a consolida relațiile de durată, în același timp ascuțind competențele navale la toate nivelurile, potrivit site-ului web al Flotei Pacificului SUA.

”Japonia blufează pentru a descuraja China și trebuie să răspundă strategiei SUA de concurență a marilor puteri. Anumiți politicieni și mass-media japoneză doresc să angajeze forțe în afara Asiei pentru a crea probleme ascensiunii Chinei”, au spus experții chinezi. Experții au remarcat deasemenea, că China își va apăra ferm suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare atunci când vine vorba de interesele sale esențiale, ca să nu mai vorbim de faptul că aliații SUA au propriile calcule având în vedere legăturile lor economice strânse sau puternice cu China. ”Și dacă aceste țări continuă să agite regiunea, țările din regiune, în afară de China, s-ar simți și ele nemulțumite”, au spus experții chinezi.

Țările din Asia de Est victimizate de agresiunea Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au rămas mereu vigilente împotriva Japoniei, a remarcat Zhang.

În replică, Marina Armatei Populare Chineze de Eliberare (PLA) a trimis un distrugător de rachete dirijate de tip 052D și o fregată de rachete dirijate de tip 054A prin strâmtoarea Tsushima, după trei nave de război PLA, un distrugător de rachete dirijate de tip 052D, fregata de rachete dirijate de tip 054A și o Nava de reaprovizionare tip 903, a traversat vineri Strâmtoarea Miyako, potrivit comunicatelor de presă ale Statului Major Comun al Ministerului Apărării din Japonia.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-11-24



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE