2024-04-26 07:14

China avertizează SUA: Acordul AUKUS va continua să producă repercusiuni în legăturile transatlantice

 |  14:13
China avertizează SUA: Acordul AUKUS va continua să producă repercusiuni în legăturile transatlantice

Presa guvernamentală de la Beijing avertizează USA că recentul acord AUKUS între Marea Britanie, USA și Australia, acord ce a dus la deteriorarea dură a relațiilor diplomatice între Franța și cele trei țări, va continua să producă repercursiuni în legăturile transatlantice. De asemenea China recomandă „UE să evite să stea prea aproape de SUA cu privire la interesele fundamentale ale Chinei, Rusiei”.

Deși președintele SUA Joe Biden își arată de fiecare dată sloganul pentru diplomație „America is back” (America s-a întors), Washingtonul se confruntă cu o criză din ce în ce mai mare de încredere în legăturile cu alte țări, în special cu aliații săi. În timp ce acordul submarinelor nucleare AUKUS între Australia, Marea Britanie și SUA a afectat grav legăturile dintre SUA și Franța și a produs consecințe fără precedent, iare Parisul și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia.

Analiști chinezi au declarat marți că Biden tocmai a demonstrat că „poate face mai mult decât Donald Trump în ruinarea legăturilor SUA cu aliații”. Oamenii obișnuiau să creadă că Trump a fost președintele SUA care a cauzat cele mai multe daune legăturilor transatlantice și Biden le-ar repara, dar acum Biden a făcut ceva și mai rău - provocând mai multe daune trădând aliații, și continuă să-i înșele spunând „America is back. "

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a folosit cuvintele „duplicitate, dispreț și minciuni” pentru a descrie comportamentul SUA. Experții chinezi au spus că principalul motiv din spatele duplicității este scăderea puterii globale a SUA și mai mult egoism existent în guvernul de la Washington. Cotidianul chinez globaltimes.cn constată că ”Obsesia existentă de mult timp în excepționalismul, hegemonia și unilateralismul american adânc înrădăcinat în mintea elitelor americane, a făcut ca SUA să nu poată evita o creștere a fricțiunilor nu numai cu concurenții săi, precum China și Rusia, ci și cu aliații săi.”

”Nu este vorba despre Biden sau Trump, democrați sau republicani, este o ordine problematică și hegemonică pe care SUA a construit-o și i-a forțat pe alții să i se supună, iar conflictul fundamental stă în această ordine și în lipsa de dorință a altor țări de a o urma”, spun experții chinezi în diplomație.

Apoi se mai arată că încă din primul an al mandatului său, ”Biden și SUA au trădat deja mulți aliați și parteneri, inclusiv fostul guvern afgan și alte țări occidentale care s-au alăturat războiului SUA din Afganistan ca și Franța.”

„UE nu va fi păcălită”, spun chinezii

Rechemarea ambasadorilor „semnifică forța crizei de astăzi” între guvernul francez și Washington via Canberra, a declarat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian într-un interviu la televiziunea France 2. El a spus că este "pentru prima dată în istoria sa" când Franța, cel mai vechi aliat al Statelor Unite, și-a rechemat ambasadorul în SUA.

Ulterior, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat reporterilor că la Casa Albă încă se lucrează la programarea unui apel telefonic între Biden și președintele francez Emmanuel Macron, întrucât președintele SUA vrea să pacifice aliatul supărat.

Înainte de a fi anunțat parteneriatul AUKUS și acordul privind submarinul nuclear, SUA nu au informat Franța și nici nu au încercat să ofere Franței alte beneficii pentru a compensa daunele pentru a minimiza impactul asupra legăturilor SUA-Franța.

Lü Xiang, cercetător și expert în studii americane la Academia Chineză de Științe Sociale, a declarat pentru Global Times că „SUA știau că va ofensa cu siguranță Franța, dar într-o oarecare măsură, elitelor americane nu le pasă. Poate s-au gândit că furia Parisului nu este mare lucru, în comparație cu beneficiile pe care le pot obține din subînțelegere. "

”Mulți înalți oficiali ai lui Biden sunt de fapt doar brokeri care servesc interesele complexului industrial militar american și pot obține beneficii imense din operațiunile militare de peste mări și din tranzacțiile de arme, cum ar fi secretarul de stat Antony Blinken, de exemplu”, a spus Lü, menționând că prin ruinarea contractului de submarine între Franța și Australia, acele elite politice pot obține beneficii uriașe, așa că nu le pasă cu adevărat de daunele reputaționale.

"Daunele pe care administrația Biden le-a adus legăturilor SUA-Franța sunt mult mai mari decât toate daunele combinate în mandatul lui Trump", a declarat Diao Daming, expert în studii americane și profesor asociat la Universitatea Renmin - China din Beijing.

Acest lucru demonstrează că indiferent dacă sloganul este „America First” sau „America is back”, acestea sunt doar măsuri diferite care servesc aceluaiși obiectiv al hegemoniei SUA. ”Angajamentul lui Biden de a stabili legături cu aliații nu este scopul, ci este o măsură pentru a face SUA să recâștige conducerea”, a remarcat Diao, subliniind că „în cazul acordului cu submarinul AUKUS, abordarea diplomatică a lui Biden este la fel ca o altă versiune a lui Trump’s America First. Atâta timp cât este în interesul SUA, ei pot trăda pe oricine, chiar și un aliat ca Franța. "

Aliații și partenerii americani se află categorisiți în diferite clase în ochii Washingtonului, au declarat analiștii chinezi. Țările anglosaxone de limbă engleză sau Alianța Five Eyes se află în centrul, în timp ce Australia și Marea Britanie sunt mult mai apropiate și mai active decât Canada și Noua Zeelandă. Cei care găzduiesc trupe și baze militare americane, dar care nu au medii culturale comune și identitate etnică, vor fi mai puțin de încredere, deoarece uneori Washingtonul le poate afecta în mod eficient luarea deciziilor, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud, și cei care nu au baze militare americane, dar au decizii independente. realizarea în multe lucruri și împărtășirea numai a valorilor politice occidentale comune, precum Franța, nu sunt de încredere și ar putea fi trădate.

"Deci, schimbarea pe care o aduce Biden nu este de a face relația dintre SUA și aliații săi de a fi egali sau de a le oferi mai mult respect, ci de a folosi o altă măsură pentru a menține supremația SUA în comunitatea internațională", a spus Diao.

CNN, care este relativ susținător al lui Biden și ostil față de Trump, a lansat un titlu dur pentru a-i reaminti președintelui SUA marți că cea mai mare provocare a sa în acest moment este de a „convinge aliații că nu este un alt Trump”. Lü a spus că CNN este încă prea amabilă, menționând că „titlul ar trebui să fie Biden ar trebui să-i convingă pe ceilalți că nu este mai rău decât Trump .”

”Dar membrii de bază ai UE, cum ar fi Franța și Germania, nu sunt proști și înțeleg că SUA nu vor avea încredere în ei și îi pot trăda dacă este necesar, astfel încât păstrarea unei distanțe cu SUA va fi un consens din ce în ce mai mare între membrii UE. Aceștia vor face ajustări strategice pentru a revizui relația cu China și Rusia și vor reevalua necesitatea de a fi prea aproape de Washington în chestiuni legate de preocupările de bază ale Chinei și Rusiei”, conchid  analiștii chinezi.

Wang Yiwei, directorul institutului de afaceri internaționale de la Universitatea Renmin, a declarat că ”alți aliați americani precum Japonia acordă o atenție deosebită ultimului incident și celor care nu au tratat de alianță, dar care doresc să fie un partener apropiat al SUA, precum India, ar trebui, de asemenea, să fie atenți, deoarece SUA îi pot trăda sau abandona și ei. A fi prea aproape de SUA sau a fi ostil Chinei pentru a face pe plac SUA, nu este niciodată o alegere înțeleaptă!”

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-09-22



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE