2024-04-26 10:05

Ambasadorul SUA în China va demisiona pe fondul creșterii tensiunilor dintre SUA și China

 |  14:08
Ambasadorul SUA în China va demisiona pe fondul creșterii tensiunilor dintre SUA și China

Surse oficiale, atât americane cât și chineze, au confirmat în mediul diplomatic de la Beijing, că este iminentă demisia ambasadorului SUA în China, Terry Branstad, după mai bine de 3 ani de la preluarea mandatului. Sursa a mai precizat pentru CNN, că Branstad ar trebui să părăsească Beijingul înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie anul acesta.

Informația vine pe măsură ce tensiunile dintre SUA și China continuă să crească pe  fronturile economic, geopolitic și diplomatic. Guvernul chinez a anunțat pe 11 septembrie că va impune restricții nespecificate pentru înalții diplomați și personalul american prezenți în China, după ce Washingtonul a introdus o serie de măsuri similare pentru delegația diplomatică de la Beijing la 3 septembrie.

Într-un mesaj pe tweeter din 14 septembrie, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, i-a mulțumit lui Branstad pentru servirea poporului în calitate de ambasador al SUA. „Președintele (Donald Trump) l-a ales pe ambasadorul Branstad pentru că are zeci de ani de experiență în abordarea problemelor legate de China. Din acest motiv, el a fost cea mai bună persoană care să reprezinte guvernul pentru protejarea interesele și idealurilor americane în această relație importantă ”, a scris dl Pompeo.

Secretarul de stat Pompeo nu a dat un motiv pentru plecarea lui Branstad și nu a făcut nicio dezvăluire despre posibilul succesor al lui Branstad.

Terry Branstad a fost unul dintre primii ambasadori numiți după ce Trump a fost ales președinte SUA în decembrie 2016. La acea vreme, președintele Trump a spus: ”Guvernatorul de Iowa a fost ales ambasador pentru China datorită experienței sale în politici publice, comerț și agricultură, precum și a relației sale personale pe termen lung cu președintele Chinei”. De menționat că fostul guvernator de Iowa este prieten cu Xi Jinping încă din anul 1985.

De atunci și până astăzi,  cei doi au menținut o relație bună. Xi Jinping l-a întâlnit din  nou pe Branstad în timpul unei vizite în SUA în 2012, când Xi era vicepreședinte al Chinei. La început, numirea domnului Branstad ca ambasador al SUA în China a fost primită cu căldură de Beijing. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, la acea vreme l-a lăudat „ca vechi prieten al poporului chinez”.

Dar lucrurile s-au complicat după aceea pentru Branstad, întrucât el s-a ocupat de cea mai dificilă perioadă din istoria relațiilor SUA-China. De când Branstad a fost numit până în prezent, administrația președintelui american Donald Trump a impus tarife de sute de miliarde de dolari pentru mărfurile din China, ca parte a unui război comercial prelungit.

SUA au interzis, de asemenea, companiilor de tehnologie chineze, inclusiv „gigantului” Huawei să acceadă pe piețele sale tradiționale în același timp au fost impuse restricții de viză pentru jurnaliștii din unitățile media chinezești de stat, care lucrează în SUA.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-09-14



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE