2022-01-17 00:30

Un nou protest în București împotriva restricțiilor: Câte persoane s-au strâns sâmbătă seara în Capitală?

 |  21:00
Un nou protest în București împotriva restricțiilor: Câte persoane s-au strâns sâmbătă seara în Capitală?

În jur de 800 de oameni erau încă pe străzi, sâmbătă seara, la ora 20:00, când au intrat în vigoare interdicțiile de circulație în București. Cei mai mulți dintre ei se aflau în Piața Victoriei, pentru a protesta față de restricțiile din pandemie.

Protestatarii s-au adunat inițial în Piața Universității de unde au pornit în marș prin centrul Capitalei spre sediul Guvernului. Oamenii au rămas acolo și după ora 20:00, când au intrat restricțiile de circulație pe perioada weekendului, în ciuda faptului că începuse și ploaia.

Autoritățile spun că vor aplica sancțiuni doar la nevoie, deși este interzisă adunarea unor grupuri mai mari de 100 de oameni. Jandarmii subliniază însă că obiectivul este ca acești oameni să fie în siguranță și, ca urmare, privilegiază dialogul. 

Nu s-au înregistrat până acum incidente majore, dar majoritatea participanților nu respectă regulile de distanțare și nu poartă măști de protecție. Mai mult, s-au prins și într-o horă.

Protestatarii scandează lozinci împotriva celor aflați la guvernare, cerând cu precădere demisiile premierului Florin Cîțu și a șefului DSU, Raed Arafat. Alții nu sunt de acord cu testarea, dar nici cu vaccinarea obligatorie, deși nu există un proiect în acest sens.

Reporterul Digi24 transmite că în rândul protestatarilor se disting două grupuri: unul în jurul partidului AUR și un altul distinct, de oameni care nu sunt neapărat afiliați politic, dar nu sunt de acord cu restricțiile.

Apelul pentru participarea la această acţiune a fost lansat prin reţelele sociale, organizatorii anunţând că „va fi cel mai mare protest al ultimilor ani”. Oamenii au început să se strângă în Piața Universității începând cu ora 16:00

Manifestanţii au venit cu steaguri tricolore, vuvuzele, tigăi şi alte articole de veselă. Ei au scandat „Jos masca”, „Libertate” şi au afișate bannere cu mesaje precum „Jos cu teroriştii care ne conduc”, „Nu vrem aer cu porţia”, „Nepăsarea voastră aprinde România noastră”, relatează Agerpres.

După ora 18:40 protestatarii au pornit în marş spre Piaţa Victoriei, unde li s-a alăturat şi o coloană de membri şi simpatizanţi ai formaţiunii Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), printre care se află şi liderul acesteia, deputatul George Simion.

Jandarmii le-au împărţit manifestanţilor pliante informative cu privire la necesitatea respectării regulilor de protecţie anti-COVID-19 și au însoțit coloana de manifestanți în marșul către Piața Victoriei.

Acţiuni de protest cu număr de participanţi mai redus au fost organizate sâmbătă seara şi în alte oraşe din ţară cum ar fi Constanţa, Cluj-Napoca şi Deva.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-04-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE