2024-04-26 12:22

Tulpina africană schimbă RESTRICȚIILE. Decizii de ultimă oră de la Guvern

 |  15:25
Tulpina africană schimbă RESTRICȚIILE. Decizii de ultimă oră de la Guvern

Întâlnire de urgență la Guvern, după ce varianta africană Covid-19 a ajuns și în Europa. Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, astăzi, cu ministrul Sănătații, Alexandru Rafila, și Raed Arafat pentru a stabili ce măsuri vor fi luate la noi în țară. Vorbim de o mutație extrem de periculoasă a virusului, despre care specialiștii spun că se transmite de patru ori mai rapid decât varianta Delta. La finalul întâlnirii, Rafila și Arafat au anunțat noi restricții pentru populație - o nouă hotărâre CNSU care impune noi condiții de carantinare a fost adoptată.

România nu are zboruri directe cu Africa, însă autoritățile din România iau în calcul posibilitatea de a plasa în carantină persoanele care vin din țări unde au fost confirmate cazuri cu noua tulpină, chiar dacă acestea sunt vaccinate. 

Autoritățile așteaptă încă date pentru a vedea dacă această formă nouă - tulpina africană - va provoca forme de boală mai severe sau, dimpotrivă, mai ușoare. Alexandru Rafila spunea că este posibil să avem, însă, noroc și să genereze forme de boală mai ușoare, dar acest lucru nu este o garanție, formele grave care să pună în dificultate sistemul sanitar nefiind excluse. 

Iata principalele declaratii de la finalul sedintei:

Alexandru Rafila:

Verificam daca avem tulpina in Romania. Vaccinul este eficient pentru noua tulpină. Nu știm cum va evalua noua tulpină. Măsurile de distanțare rămân în vigoare.

Certificatul Covid - nu i se mai spune verde pentru ca acesta se refera la documentul adoptat de catre PE si se refera la calatoria intre statele membre. Vom incerca sa gasim pentru certificatul Covid o solutie legislativa care sa stabileasca un cadru. Renuntarea la certificatul verde complet sa fie facuta atunci cand exista o scadere mai multe saptamani consecutiv si se atinge un anumit nivel al incidentei cumulate.

După cum ştiţi, atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii cât şi Centrul European de Control al Bolilor au lansat o alertă în sudul Africii în 7 ţări, au fost izolate tulpini de îngrijorare, aşa se numesc, ale virusului Corona care se pare că are mutaţii majore şi care, din punct de vedere al consecinţelor, pune probleme pentru că există o transmisibilitate (...) şi urmează să vedem dacă în viitor eficacitatea vaccinării se păstrează în ceea ce priveşte acest virus şi dacă evoluţia bolii este modificată faţă de varianta standard, sau faţă de varianta Delta. Având în vedere aceste alerte de la OMS şi de la Centrul European de Control al Bolilor, în mod normal şi România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate de către aceste instituţii şi în momentul de faţă a fost adoptată o hotărâre a CNSU care aliniază şi România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă afectată sau dinspre această zonă afectată. Oricum, călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinaţi timp de 14 zile, iar în prezenţa unui test negativ ei pot ieşi din carantină într-un interval de 10 zile.

Sunt 3 elemente: transmisibilitate, forma de manifestare a bolii si eficacitatea anticorpilor obtinuti dupa vaccinare sau trecerea prin boala.

Raed Arafat anunta ca persoanele care vin in Romania din teritoriile afectate de noua tulpina vor fi carantinate:

Având în vedere avertizările care s-au primit de la OMS şi de la Comisia Europeană s-a făcut modificarea astăzi în următorul sens: se modifică clasificarea ţărilor şi teritoriilor aprobată prin hotărârea Comitetului Naţional nr. 106/26 noiembrie 2021 în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roşie începând cu data publicării acestei hotărâri, adică cu data de astăzi. Ea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în această după-amiază.

Se instituie obligativitatea testarii RT PCR la sosirea in Romania si in a 8-1 zi de la sosire. Daca se testeaza, ies din carantina in ziua 10. Daca nu, raman in carantina 14 zile.

Sfat de a limita vizitele in zonele respective la vizite extrem de esentiale. Exista riscul sa apara decizii care sa ingreuneze revenirea in tara a persoanelor plecate.

Alexandru Rafila:

In acest moment, nu cred ca este cazul, pe ternem scurt, pentru alte masuri cu exceptia celor care se refera la intrarea persoanelor care vin din zone de risc. Aceste masuri pe care le luam nu vor preveni transmiterea acestei tulpini, ci o sa intarzie. Asta este, e bine ca stim, putem sa ne pregatim.

Raed Arafat, despre posibilitatea aplicarii restrictiilor si pentru Egipt:

La modul in care evolueaza situatia, prima zona afectata este cea africana. Cetatenii sa urmareasca datele pentru ca oricand pot fi anuntate noi masuri. Daca vor aparea noi reglementari, vor fi implementate.

Adriana Pistol: In prezent, in Romania sunt 7 laboratoare care fac secventieri. Pot sa faca pana la 800-1000 de probe pe zi, sunt altele care pot sa faca doar 2-300. Important e sa avem probe recoltate. Am alertat toate spitalele Covid care au fost foarte clar invitate sa recolteze probe PCR de la toate cazurile severe in primul rand si sa se obisnuiasca ca, la toate cazurile internate, sa intrebe persoana respectiva daca a calatorit intr-o tara africana sau daca a intrat in contact cu o persoana care a calatorit in acea zona.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-11-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE