2024-05-03 14:02

Termenul FINAL pentru sentința în dosarul Hexi Pharma

 |  22:20
Termenul FINAL pentru sentința în dosarul Hexi Pharma

Curtea de Apel București a stabilit ultimul termen în dosarul Hexi Pharma, dosar în care doi directori ai companiei au fost condamnaţi în primă instanţă la pedepse cu închisoarea. În acest caz, sentința se va pronunța pe data de 5 ianuarie 2023.

Avocaţii au solicitat încetarea procesului penal pe motiv că faptele de care sunt acuzaţi cei doi directori inculpaţi în acest dosar, Flori Dinu şi Mihai Leva, s-au prescris, fiind necesară aplicarea în acest sens a deciziei Curţii Constituţionale.

Procurorul de şedinţă nu i-a contrazis pe avocaţi: "Justiţia trebuie să lucreze cu materialul Legiuitorului", iar magistraţii trebuie să respecte deciziile Curţii Constituţionale.

Pe de altă parte, Flori Dinu şi-a contrazis avocatul şi a susţinut că ea vrea să obţină achitarea.

Trebuie menţionat că pronunţarea sentinţei definitive în dosarul Hexi Pharma ar fi trebuit dată de Curtea de Apel Bucureşti în urmă cu doi ani, însă judecătorii au repus cauza pe rol în noiembrie 2020. Procesul a fost apoi tergiversat în aşteptarea unei expertize, care nu a adus nimic nou în dosar.

Dosarul se află în faza de apel, după ce Tribunalul Bucureşti a condamnat-o, în ianuarie 2019, pe Flori Dinu, directorul general al companiei Hexi Pharma, la 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, conform Euronews Romania.

În acelaşi dosar, Mihai Leva, şef de producţie al firmei, a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

De asemenea, compania a fost obligată la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei.

Conform deciziei tribunalului, Hexi Pharma trebuie să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei, reprezentând contravaloarea produselor biocide neconforme achiziţionate de sute de spitale din ţară.

Astfel, compania a fost obligată să plătească 89 milioane lei (82 milioane lei şi 1,5 milioane euro) către 128 de spitale, constituite părţi civile în dosar.

În plus, instanţa a decis confiscarea sumei de 36 milioane lei de la Hexi Parma, obţinute de la 205 spitale de stat şi private din ţară, care nu s-au constituit părţi civile în dosar.

În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-08



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE