2024-05-04 12:13

Risc însemnat de AVALANȘĂ în Munții Bucegi. Recomandările Salvamont

 |  22:51
Risc însemnat de AVALANȘĂ în Munții Bucegi. Recomandările Salvamont

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, o nouă atenționare de risc însemnat de avalanșe în Bucegi. Riscul de declanșare a avalanșelor va fi însemnat (3).

Potrivit ANM, riscul de producere a avalaşelelor este în special în zonele cu plăci de vânt și pe văi sau pe pantele înclinate unde s-au format depozite recente de zăpadă.

Atenționarea de risc însemnat în Bucegi este în vigoare până marți, 25 ianuarie, ora 20.00

Meteorologii au precizat că, în partea superioară a stratului de zăpadă este un strat recent ce depășește pe alocuri 20-25 cm, îndeosebi pe versanții nordici.

„Acest strat de pulver este depus peste stratul vechi, consolidat și înghețat. La peste 1800 m, vântul puternic a creat unele plăci de vânt pe versanții sudici și estici, plăci care se pot rupe cu ușurință în condiții de supraîncărcări. Riscul de declanșare a avalanșelor va fi însemnat (3), fiind prezent în special în zonele cu plăci de vânt și pe văi sau pe pantele înclinate unde s-au format depozite recente sub acțiunea vântului”, a precizat ANM.

De asemenea, la altitudini mai mici de 1.800 m altitudine, sratul de zăpadă a crescut, iar local este de peste 15-20 cm, depus peste stratul vechi, consolidat și înghețat.

"Riscul de avalanșe de mici dimensiuni se menține moderat (2), fiind prezent mai ales între 1500 – 1800 m, acolo unde pot apărea izolat și avalanșe de dimensiuni medii, în zonele cu depozite recente sau cu plăci de vânt", a mai anunțat ANM.

Recomandările Salvamont, în urma avertizărilor ANM:

1. Alegeți traseele în funcție de experiența și pregătirea dumneavoastră.

2. Înainte de plecarea în excursie informați-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitatea, porțiunile periculoase, starea vremii și programul de funcționare al mijloacelor de transport pe cablu.

3. Plecați pe munte cu îmbrăcăminte și echipament adecvat. Nu uitați să puneți în rucsac lanternă, GPS,  busolă, harta și trusa de prim-ajutor medical.

4. Folosiți doar traseele marcate, nu vă abateți de la traseu, evitați scurtăturile.

5. Evitați vâlcelele unde zapada are acumulari considerabile si se pot produce avalanse.

Informati echipele Salvamont asupra itinerariului propus

6. Evitati practicarea sporturilor de iarna in aceste zone

 

Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-01-24



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE