2022-08-15 22:22

Rețele de contrabandă cu FREON care tranzitează România

 |  22:16
Rețele de contrabandă cu FREON care tranzitează România

Agenția de Investigații de Mediu, un ONG cu sediul la Londra, cere Parchetului European să ancheteze rețelele de contrabandă cu freon din România. Activiştii îi cer Laurei Codruţa Kovesi să se implice pentru că - spun ei - autorităţile din Bucureşti nu au făcut nimic. ONG-ul a vorbit încă de anul trecut despre astfel de reţele de contrabandă. Freonul este extrem de nociv, iar Uniunea Europeană încearcă să limiteze folosirea lui.

Activiștii de mediu de la Londra au făcut încă de anul trecut o investigație de presă pe tema contrabandei cu freon. Au arătat cum buteliile cu freon aduse din China, prin Ucraina sau Turcia, intră în Uniunea Europeană, prin România.

Freonul, un gaz cu efect de seră foarte nociv pentru mediu, e folosit pentru aparatele de aer condiționat, vitrine frigorifice sau autovehicule. Uniunea Europeană încearcă să reducă utilizarea lui până în 2030 și să încurajeze alternative mai prietenoase pentru mediu, cum ar fi răcirea geotermală. UE a impus cote de import și a stabilit producători și comercianți strict reglementati. Cum prohibiția duce la contrabandă, în România traficanții au găsit teren fertil.

Activiștii de mediu au sesizat autoritățile române, dar nu s-a întâmplat nimic. Acum își pun speranțele în Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi.

„Ne confruntăm cu criză a schimbărilor climatice și începem să înțelegem că aceste crime de mediu au un cost uriaș asupra mediului. Așa că sper ca Parchetul European să se implice" a declarat pentru TVR Fionnuala Walravens, activistă AIM Londra. 

Ministerul Mediului a transmis, la solicitarea TVR, că a sesizat DNA cu privire la rețele de contrabandă cu freon devoalate de activiștii britanici.

Ministerul mediului, Vama și Garda de Mediu susțin că încearcă să găsească soluții pentru combaterea importurilor ilegale. O măsură ar fi creșterea amenzilor, dar și pedeapsa cu închisoarea pentru astfel de activități.

Acum trei ani, la sesizarea OLAF, autoritățile române au capturat 76 de tone de gaze fluorurate cu efect de seră. Era un transport din China, prin Turcia. Gazul urma să ajungă la cinci firme din România. Gazele ar fi avut un impact uriaș asupra mediului.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-08-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE