2024-05-05 00:57

Protest la ITM: Pepsi acuză că e împiedicat să încheie contractele colective de muncă

 |  12:00
Protest la ITM: Pepsi acuză că e împiedicat să încheie contractele colective de muncă

Inspectoratului Teritorial de Muncă al Municipiului București (ITM) a avut parte de o surpriză neplăcută luni dimineață. Sindicatul Pepsi România a decis să facă un protest în fața instituției statului, având o serie de nemulțumiri cu privire la încheierea contractelor de muncă. Se pare că ITM refuză înregistrarea Contractul Colectiv de Muncă negociat cu societatea Quadrant-AMROQ Beverages SRL. Acest refuz are și un motiv, făcut public printr-un comunicat de presă de cei de la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta.

ITM București susține că Federația nu este reprezentativă la nivel de unitate și nu aveau dreptul să participe la negocierea contractelor colective de muncă. Federația are un alt punct de vedere și declară printr-un comunicat de presă că au primit acest drept încă din 2017, prin decizia Tribunalului Bucureşti – Secţia a III-a Civilă. Pe lângă faptul că își strigă nemulțumirea în fața ITM, aceștia susțin că instituția statului nu mai veghează asupra funcționării relațiilor dintre sindicate și patronate.

„Decizia ITM Bucureşti este însă în contradicţie flagrantă cu decizia Tribunalului Bucureşti – Secţia a III-a Civilă nr. 21 FED din data de 02.09.2020 prin care se constată că Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară este reprezentativă la nivel de grup de unităţi, fiind îndreptăţită să participe la negocierea contractelor colective de muncă la nivelul unităţilor unde a obţinut reprezentativitatea (Quadrant-AMROQ Beverages SRL, Ursus Breweries SA, Bergenbier SA, Bermas SA, Heineken Romania SA şi Coca Cola Hbc Romania SRL). Prin această decizie a Tribunalului Bucureşti a fost confirmată sentinţa civilă a Tribunalului Bucureşti nr. 21 FED din data de 04.08.2017 prin care s-a constatat reprezentativitatea Sindalimenta la nivel de grup de unităţi (societăţile menţionate mai sus). Din punctul de vedere al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Inspectoratul Teritorial de Muncă a devenit o instituţie care de multă vreme nu mai veghează asupra bunei funcţionări a relaţiilor dintre sindicate şi patronate, o instituţie deprofesionalizată”, se precizează în comunicatul citat.

Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară face apel la ministrul Muncii

Acuzațiile în ceea ce privește activitatea celor de la ITM nu se opresc aici. Federația susține că, deși instituția statului cunoaște foarte bine anumite probleme din lege, nu se implică să facă vreo modificare. Legea actuală este un mare impediment pentru sectoarele de activitate și face imposibilă încheierea unor contracte colective de muncă la nivel național. Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, susține că fiecare inspector are un mod propriu de a interpreta prevederile legale. Tocmai din cauza acestui lucru se generează situații absurde cu privire la modul în care este aplicată legea. Președintele merge și mai departe cu declarațiile, întrebându-se de ce mai există ITM dacă nu se implică așa cum trebuie în tot ceea ce privește segmentul muncii din țara noastră.„Cu toate că Inspectoratul Teritorial de Munca argumentează că nu se poate implica sub nicio formă în interpretarea prevederile Legii dialogului social, din experienţa noastră în relaţia cu Inspectoratul Teritorial de Munca am constatat că, de foarte multe ori, fiecare inspector dă propria interpretare prevederilor legii, generând situaţii dintre cele mai absurde prin modul de aplicare. Mai mult, ca şi în cazul PEPSI, instituţia nu are capacitatea de decizie, de fiecare dată când apar situaţii mai speciale, întârziind procedurile, solicitând puncte de vedere Ministerului Muncii. Ne întrebăm atunci de ce mai există această instituţie?”, a declarat presedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.

Protestul de astăzi face apel și la Raluca Turcan, ministrul Muncii, căreia îi este cerut să ia măsuri urgente cu privire la activitatea ITM. Federația cere reinstaurarea unui cadru legal benefic și obligarea instituției statului să se implice în conflictele dintre angajați și angajatori, susținând mai mult drepturile muncitorilor.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-05-24



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE