2024-05-04 02:51

PROGRAMUL evenimentelor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României

 |  21:48
PROGRAMUL evenimentelor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României

Ziua Națională a României va fi sărbătorită cu o paradă militară, în Piața Arcului de Triumf din București și prin alte evenimente organizate de Ministerul Apărării Naționale. Parada militară din Capitală va începe în jurul orei 11:00.

Vor participa peste 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave.

De asemenea, la parada militară vor defila şi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României şi aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

La începutul ceremoniei se va intona Imnul Naţional al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmat de depunerea unei coroane de flori de către preşedintele Klaus Iohannis în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi de păstrarea unui moment de reculegere.

Între orele 19.00 - 22.00 este programată solemnitatea retragerii cu torţe pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Naţional - Cal. Victoriei, Bd. Regina Elisabeta - Bd. Mihail Kogălniceanu - Spl. Independenţei - Bd. Eroilor Sanitari - Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu - Şos. Cotroceni - Bd. Iuliu Maniu - Bd. General Paul Teodorescu - Bd. Timişoara - sediul Brigăzii 30 Gardă. Deplasarea se va face exclusiv pe banda I de circulaţie, pe sensul normal de mers.

Alte evenimente care vor mai avea loc pe 1 Decembrie, în București și Alba Iulia

Tot în Bucureşti va avea loc, începând cu ora 9.00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, iar de la ora 19.00, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național - Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Tot joi, 1 Decembrie, Centrul de Transfuzie Sanguină „Colonel Prof. Dr. Nicolae Nestorescu” al Ministerului Apărării Naționale organizează, în intervalul orar 8.00 – 12.00, o campanie de donare de sânge, pentru a veni în întâmpinarea pacienților cu nevoi transfuzionale din spitalele militare și civile. Donatorii, militari și civili, sunt așteptați la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină din Calea Plevnei nr. 134 (în incinta Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București).

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.40, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 14.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 850 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Administrației Naționale a Penitenciarelor, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română, cu aproximativ 60 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare. De asemenea, din dispozitivul de defilare va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-30



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE