2024-07-21 20:30

Peste 6 tone de carne de vită congelată, CONFISCATE de autorități

 |  18:08
Peste 6 tone de carne de vită congelată, CONFISCATE de autorități

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au confiscat peste 6 tone de carne de vită congelată, provenite din comerţul intracomunitar şi din import, în urma unui control desfăşurat în perioada 08 – 10.01.2023, în judeţene Ilfov, Bucureşti şi Giurgiu. Inspectorii au descoperit mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerţ intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din ţări terţe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată şi congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător. Au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 245.000 lei şi au fost reţinută cantitatea de 6.098 de kg carne de vită.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, ”în perioada 08 – 10.01.2023, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA),  împreună cu cei ai Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene Ilfov, Bucureşti şi Giurgiu, au efectuat o acţiune fulger de control, care a vizat comercializarea cărnii congelate, provenite din comerţul intracomunitar şi din import”.

”Obiectivele controlate au fost 29 depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din judeţele Giurgiu, Ilfov şi Bucureşti. Principalul aspect urmărit a fost depistarea unor posibile practici ilegale, de congelare a cărnii pentru care producătorul a stabilit pe etichetă că se comercializează refrigerată, congelare care, uneori, se realizează chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate. Această metodă, în contradicţie cu legislaţia, este utilizată pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplică o altă etichetă cu informaţii referitoare la carnea congelată, cu un alt termen de valabilitate) şi, deseori, pentru a ascunde modificările organoleptice ale cărnii”, precizează Autoritatea. 

Totodată, au fost verificate şi condiţiile de igienă, conformitatea documentelor însoţitoare, termenul de valabilitate, menţinerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilităţii, etichetarea şi marcarea produselor.

ANSVSA arată că inspectorii au descoperit ”mai multe loturi de carne congelată de vită, provenite din comerţ intracomunitar, care fuseseră importate în state membre UE din ţări terţe (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) în stare refrigerată şi congelate în depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producător”.

”Principalele neconformităţi constatate au fost dubla etichetare a produselor (pe lângă eticheta producătorului s-a identificat şi o altă etichetă aplicată după schimbarea stării termice a produsului prin congelare) şi lipsa trasabilităţii produselor. Pentru neregulile constatate, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 245.000 lei şi au reţinut oficial cantitatea de 6.098 de kg carne de vită. Ca urmare a rezultatelor acestei acţiuni, s-a dispus extinderea controalelor oficiale cu această tematică la nivel naţional”, se arată în comunicat.

Sursa: News.ro


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-01-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE