2024-05-06 22:39

Motivul pentru care românii “se bat” pe posturile de rezerviști voluntari

 |  11:04
Motivul pentru care românii “se bat” pe posturile de rezerviști voluntari

Ministerul Apărării Naţionale a încercat fără succes de la Revoluție să recruteze rezervişti voluntari. Bine, nici nu avea vreun motiv întemeiat. Acum, când războiul din Ucraina bate la ușa României, MApN se confruntă acum cu un aflux mare de candidaţi pentru ocuparea acestor funcţii. Și asta după ce a triplat soldele rezerviştilor voluntary. Măsură a avut efectul scontat, la birourile de recrutare încercându-și norocul trei candidaţi pe un post liber, scrie realitatea.net.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că, în prezent, un rezervist poate câştiga circa 3.000 de lei în perioada în care face instrucţie, fiind modificată legea care prevedea indemnizaţii mai mici. El adaugă că există şi un alt tip de voluntariat, pentru cei cu vârste între 18 şi 35 de ani care vor să facă stagiul militar voluntar. "Avem două sisteme de voluntariat – este, credem, una din soluţiile viitoare pentru resursa activă din zona rezervei umane pentru apărarea României. Unul este cel de rezervişti voluntari, aceştia fac un stagiu de pregătire în jur de trei sau patru luni de zile şi apoi primesc o indemnizaţie, de exemplu, pentru perioada când sunt la instruire; înainte, prin prima lege – noi am modificat această lege acum –, era destul de mică, undeva în jur de 1.500 de lei era aceasta", a declarat Vasile Dîncu.

El a menţionat că mărirea indemnizaţiei a avut urmări imediate. "În acest moment, undeva în jur de 3.000 de lei (cu toate sporurile aferente - n.red.) poate să câştige un rezervist în perioada în care face instrucţie şi o sumă destul de importantă, cred că undeva în jur de 1.500 de lei (când stau acasă - n.red.), plus alte drepturi pe care le pot obţine, de exemplu asigurări de sănătate, care sunt foarte importante, sunt beneficii importante… şi, ca un efect, aş putea să spun următorul lucru: am avut anul acesta o rezervă de locuri neocupate de anul trecut, din 2021, de 444 de locuri pentru rezervişti şi avem în acest moment 1.400 de dosare. Deci, a devenit mult mai atractivă şi vom putea alege cel puţin acest număr care ne trebuia pentru perioada anului trecut", a mai arătat ministrul Apărării.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-04-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE