2024-05-02 20:19

Mircea Geoană: ”Anticipăm săptămâni, luni, poate chiar şi ANI de război”

 |  19:52
Mircea Geoană: ”Anticipăm săptămâni, luni, poate chiar şi ANI de război”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine, într-un interviu pentru News.ro şi Prima TV, că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază: o confruntare cu mai multe tancuri, pe teritorii mult mai largi şi nu în zone urbane, de mai lungă durată decât anticipase NATO iniţial.

”Intrăm în a doua fază a acestui război declanşat de Rusia. Prima etapă – şase săptămâni - a fost dominată de încercarea Rusiei de a ocupa principalele centre urbane ale Ucrainei. Această încercare a fost în mare măsură nereuşită, dar observăm că forţele Federaţiei Ruse se regrupează pentru a declanşa o ofensivă masivă în Estul şi în Sudul Ucrainei. Deci, din păcate, vedem acest război prelungindu-se, anticipăm în următoarele zile o ofensivă pentru ocuparea de către Rusia a întreg teritoriul provinciilor Doneţk şi Luhansk din Donbas şi consolidarea coridorului terestru care leagă Crimeea de Donbas. Din păcate, anticipăm un război pe scară mai largă, diferit în natură.

Dacă în prima parte, am văzut un tip de război în care forţe ruseşti încercau să ocupe oraşe importante şi nu au reuşit, vom vedea acum ceva care seamănă mai mult cu tipul de război convenţional din Al Doilea Război Mondial, cu mai multe tancuri, pe teritorii mult mai largi şi nu în zone urbane. Anticipăm săptămâni, luni, poate chiar şi ani de război.

Aş vrea să spun un cuvânt şi despre atrocităţile pe care Rusia le comite. Am văzut la Bucha masacrul şi barbarismul de acolo. Azi am avut un atac cu rachete în gara unui oraş din Estul Ucrainei omorând foarte multă lume, oameni nevinovaţi. Observăm şi o escaladare a modului în care Rusia, de o manieră totalmente brutală, barbară şi condamnabilă, continuă să atace cetăţeni nevinovaţi, iar această dimensiune ne va face să fim şi mai determinaţi să-i ajutăm pe ucraineni, să întărim NATO şi să izolăm Federaţia Rusă.

Dmitro Kuleba, preşedintele Zelenski, ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, ei fac o pledoarie foarte convingătoare. Aliaţii au sprijinit semnificativ Ucraina în această perioadă. Aţi observat multe dintre pierderile semnificative pe care Rusia le-a avut pe teren - blindate, elemente logistice – care sunt făcute de brava armată ucraineană cu echipamente mai moderne.

Ne aşteptăm ca această pledoarie pentru mai multe echipamente militare să aibă ecou în rândul ţărilor aliate. Ştiu că anumite ţări, unele de o manieră publică, altele mai discrete, furnizează asemenea sprijin şi sunt convins că vom continua să-i sprijinim pe ucraineni pe toată durata acestui război, care se poate anunţa de mai lungă durată decât ceea ce am anticipat iniţial ” a declarat Mircea Geoană pentru News.ro.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-04-08



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE