2024-05-03 10:18

Mesajul președintelui Zelenski pentru România: ”Trebuie să ne protejăm minoritățile”

 |  19:41
Mesajul președintelui Zelenski pentru România: ”Trebuie să ne protejăm minoritățile”

Președintele Ucrainei a susținut luni seară un discurs istoric în Parlamentul României. El a prezentat imagini dure surprinse la Bucha, unde sute de oameni au fost uciși de soldații ruși. Imaginile cu gropile comune descoperite acolo au făcut înconjurul lumii. Ședința a debutat cu un moment de reculegere în memoria victimelor invaziei ruse.

”Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea. Vreau să vedeți ce am văzut eu la Bucha. Vă rog să priviți aceste imagini, denumirea orașului Bucha va rămâne în istoria lumii. Peste 300 de oameni au fost torturați, locuitori simpli, au fost cu mâinile legate la spate, împușcați în ceafă.

Dacă nu ne-am fi apărat, ce au făcut la Bucha, ar fi făcut în toată Ucraina. Au fost urmăriți actori și profesori, au fost omorâți activiști.

Ceaușescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine criminale.

Mulțumesc întregului popor român pentru ajutorul acordat refugiaților. Este o bază pentru o apropiere și mai mare între popoarele noastre.

Vreau să încep un dialog cu România pentru a permite protecția minorităților noastre naționale” a transmit Zelenski poporului român într-un discurs istoric în Parlamentul României unde a fost aplaudat minute în șir de deputați și senatori.

"Stimaţi români, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi, că li se permite orice. Trebuie împreună să oprim oamenii care doresc genocid în Europa", a afirmat Zelenski.

"Ocupanţii ruşi vor să treacă de oraşul Nikolaev ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa e un pas până în Moldova. Propagandiştii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o ţintă pentru expansiunea rusă. De aceea, este fundamental să apărăm şi independenţa şi statalitatea Moldovei, iar asta înseamnă şi securitatea în întreaga regiune a Dunării. În prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe centrale şi a Mării Negre", a declarat Zelenski.

"În prezent pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe Centrale şi regiunii Mării Negre. De aceea, apărând libertatea Ucrainei, înseamnă să protejezi securitatea Europei. Au fost impuse sancţiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează deja de 40 de zile. (...) Rusia trebuie să caute pace cu Ucraina şi cu toată lumea şi de aceea trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând financiare şi economice. Trebuie să închideţi porturile pentru navele ruseşti, opriţi tranzitul mărfurilor spre Rusia şi din Rusia. Nu importaţi resurse energetice din Rusia. Nu există alternativă, putem să vorbim despre mai multe programe: petrol în schimbul produselor alimentare, dar este nevoie de a impune alte sancţiuni", a afirmat Zelenski, în discursul adresat prin videoconferinţă Parlamentului României.

"Fiecare politician al lumii democratice trebuie să susţină sub orice formă Ucraina cu armament pentru că acum se decide cine va câştiga în acest război: libertatea sau tirania. Fiecare trebuie să facă tot ce se poate pentru ca aceşti militari ruşi să răspundă în faţa legii pentru infracţiunile comise în teritoriile ocupate ale Ucrainei", a adăugat preşedintele Ucrainei.

"Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru impunerea dreptăţii. (...) Sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele pentru refacerea Ucrainei după război. Vom propune partenerilor noştri să preia refacerea unor regiuni care au fost distruse de Rusia. Potenţialul nostru, puterea noastră internă este mare, dar avem nevoie de ajutor pentru a reface viaţa în Ucraina," a afirmat Zelenski.

El a mulţumit poporului român pentru susţinerea acordată refugiaţilor. "Mulţumesc întregului popor român pentru ajutorul acordat refugiaţilor din Ucraina. Sper că vom avea condiţii ca Rusia să renunţe la război şi oamenii să se poată întoarce acasă, în Ucraina. Această experienţă de susţinere şi respect reciproc şi bunătate dintre popoarele noastre este o bază pentru o apropiere şi mai mare dintre popoarele şi statele noastre. Cum situaţia va permite, vreau să încep un dialog cu România pentru întreaga protecţia comunităţilor româneşti din Ucraina şi comunităţilor ucrainene din România, să asigurăm toată susţinerea pe care o putem. Viitorul nostru este împreună într-o familie europeană", a spus preşedintele Ucrainei.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-04-04

GALERIE MEDIA




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE