2024-04-26 18:22

MAE: Nu există români la bordul navei atacată de pirați în Golful Guineea

 |  22:27
MAE: Nu există români la bordul navei atacată de pirați în Golful Guineea

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri seara, că nu au existat români la bordul navei „Davide B”, care a fost implicată într-un atac din partea unor pirați în largul coastelor statului Benin, în Golful Guineea.

"În continuarea Precizărilor de presă emise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în cursul zilei de astăzi cu privire la incidentul produs la data de 11 martie 2021, în largul coastelor statului Benin, în care a fost implicată nava „Davide B”, MAE face următoarele precizări:

Celula de Criză interinstituțională, convocată de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, a efectuat în regim de urgență o serie de demersuri complexe pe mai multe canale specifice, inclusiv diplomatice, pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor potențial implicate și întreprinderea acțiunilor necesare în astfel de cazuri. Conform datelor și informațiilor obținute, MAE precizează că la bordul navei menționate nu s-au aflat cetățeni români. Prin urmare, nu au existat cetățeni români victime ale unei acțiuni de răpire de persoane", arată comunicatul.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, a declarat, vineri, că cincisprezece marinari au fost răpiţi de piraţi de la bordul navei "Davide B" - pavilion Malta, în Golful Guineea, aceştia făcând parte dintr-un echipaj format din 21 de persoane, printre care şi cetăţeni români.

Potrivit reprezentantului SLN, echipajul navei este format din marinari români, filipinezi şi ucraineni şi nu se ştie deocamdată din ce ţară sunt navigatorii răpiţi.

"Până în prezent nu a fost formulată de către piraţi nicio cerere de răscumpărare", a spus Mihălcioiu.

Mihălcioiu a spus că zona în care au fost răpiți navigatorii este extrem de periculoasă.

„Golful Guineea a devenit în ultima perioadă de timp un loc foarte periculos pentru navigație pentru că acolo se întâmplă foarte multe atacuri împotriva navelor comerciale de către formațiuni înarmate, bande de pirați, acești teroriști ai mărilor, care nu de puține ori atacă și nu pleacă cu mâna goală de la navă, tot timpul găsesc navigatori pe care îi iau ostatici și apoi cer răscumpărare. Se întâmplă și lucruri grave cu navigatorii care sunt în mâinile piraților. Am avut navigatori care au decedat până când să fie eliberați”, a spus Mihălcioiu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-13



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE