2024-05-07 16:06

Djokovic a câștigat în instanță dreptul de a intra în Australia

 |  09:15
Djokovic a câștigat în instanță dreptul de a intra în Australia

Novak Djokovic a înregistrat luni o primă victorie în Australia, dar nu la Australian Open, ci în justiție, unde s-a luptat pentru dreptul de a intra în această țară ca să participe la primul turneu de mare șlem al anului. Nevaccinat, dar cu un certificat medical, nr. 1 ATP și-a văzut viza de intrare anulată de autoritățile federale, decizie care a fost infirmată de un judecător.

ACTUALIZARE 8:40. Novak Djokovic are câștig de cauză, la doar câteva ore după pledoaria avocaților săi.

După ce și avocații guvernului și-au prezentat pledoaria, judecătorul a anunțat o pauză prelungită, iar la revenirea la audieri judecătorul Anthony Kelly a decis că ordinul guvernamental de invalidare a vizei lui Djokovic este anulat imediat. BBC scrie că cel mai probabil, cât timp ședința a fost suspendată, guvernul și-a retras cazul.

Asta înseamnă că viza sa este acum valabilă și poate intra în Australia.

Viza lui Djokovic ar putea fi anulată din nou

Totuși, deși instanța s-a pronunțat în favoarea lui Djokovic, avocatul Guvernului, Chris Tran, a declarat că ministrul australian al imigrației ar putea lua în considerare o nouă anulare a a vizei lui Djokovic. Conform legii australiene privind imigrația, ministrul are puteri excepționale și discreționare pentru a anula vizele, indiferent de motiv. Avocatul nu a precizat motivele pentru care viza lui Djokovic ar putea fi anulată din nou.

Judecătorul a precizat că, dacă ministrul ar lua această decizie, Djokovic ar putea avea interdicție să mai intre pe teritoriul Australiei timp de trei ani.

Au fost câteva ore bune de suspans pentru Novak Djokovic, care vrea să știe dacă poate să participe la Australian Open - turneul pe care l-a câștigat de nouă ori până acum - sau dacă trebuie să-și facă bagajele și să plece acasă. Procesul a început la ora 10:00 (01:00, ora României), dar procedurile s-au prelungit până după-amiază.

După ce autoritățile federale australiene au refuzat să-i permită intrarea în țară, din cauză că nu este vaccinat, scandalul în care este implicat numărul 1 mondial a stârnit un interes imens. Audierea lui Novak Djokovic a fost transmisă în direct, iar decizia a avut la bază tocmai dorința de a asigura transparență, ca să nu existe loc de interpretări și speculații conspiraționiste.

ACTUALIZARE LUNI, ORA 7:30 Judecătorul Anthony Kelly a prelungit ordinul de restricție care îl vizează pe Djokovic până la ora locală 20:00 (12:00 GMT, ora 14:00, ora României), după ce avocatul Guvernului, Christopher Tran, a precizat că acesta expira la ora 16:00. 

ACTUALIZARE LUNI, 10 IANUARIE, ORA 7:00 Audierile au luat o pauză, urmând să fie reluate după-amiază (ora locală).

Apărarea lui Djokovic și-a încheiat pledoariile în cursul dimineții. Avocatul său, Nicholas Wood, a susținut că Djokovic a îndeplinit toate cerințele necesare pentru a călători fără carantină și că oficialii de la frontieră nu i-au notificat în mod corespunzător intenția guvernului de a-i revoca viza.

După-amiază urmează pledoaria avocaților guvernului, care vor apăra această decizie. Reprezentantul guvernului australian, Christopher Tran, va spune că recenta infecție cu Covid a lui Djokovic nu îl califică pentru o scutire de la regulile de intrare în țară și va nega că a existat vreo neregulă procedurală sau vreun tratament incorect.

Audierea a început cu întârziere din cauza unor probleme tehnice

ACTUALIZARE LUNI, 10 IANUARIE, ORA 1:50. Audirea a început, dar din cauza unor defecțiuni tehnice, presa nu poate auzi ce se petrece înăuntru.

Avocații lui Djokovic au cuvântul primii. Ei vor susține că tenismenul a fost tratat incorect și fără o procedură adecvată la aeroport. De asemenea, vor arăta că potrivit prevederilor federale în vigoare, o infecție recentă cu Covid este o excepție valabilă de la cerința privind obligativitatea vaccinării la intrarea în Australia.

Se preconizează că audierile vor dura mai multe ore, timp în care ambele părți își vor prezenta argumentele.

Avocații lui Djokovic vor începe primii, iar reprezentanții guvernului australian vor răspunde apoi după-amiază (ora locală). Inițial, pledoaria lor era preconizată pentru ora locală 15:00 (luni, ora 06:00, ora României).

Judecătorul a dispus ca ambele părți să nu aibă la dispoziție mai mult de 120 de minute pentru pledoariile orale. Deci, teoretic, cu toată decalarea de program apărută din cauza întârzierii din motive tehnice, toate argumentele ar trebui să se încheie până la ora locală 18:00 (ora 9:00, ora României).


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-01-10



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE