2024-05-05 15:13

Despăgubiri pentru MAGISTRAȚII care suferă pierderi sau sunt amenințati

 |  20:40
Despăgubiri pentru MAGISTRAȚII care suferă pierderi sau sunt amenințati

Judecătorii și procurorii beneficiază de despăgubiri acordate de la bugetul statului pentru situaţia în care viaţa, integritatea corporală, sănătatea ori bunurile le sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Justiției (MJ).

Despăgubirile date magistraților sau familiilor acestora sunt în bani și "se acordă indiferent de momentul la care judecătorul sau procurorul și-a exercitat atribuțiile de serviciu, respectiv în timpul ori în afara programului de lucru", potrivit proiectului de hotărâre. Ele nu se dau dacă "la producerea prejudiciului a concurat fapta judecătorului sau procurorului săvârșită dintr-o culpă gravă".

În situația în care este afectată sănătatea sau integritatea fizică a magistratului, despăgubirile acoperă toate cheltuielile medicale suportate la clinici de stat sau private din țară sau străinătate, cele de cazare, transport, masă și toate deconturile privind tratamentele.

În afara acestora, judecătorii și procurorii mai primesc și o compensație în limita a a 15.000 de euro, "în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare, de urmările fizice şi psihologice ale faptei şi împrejurările concrete în care aceasta a fost săvârşită".

În cazul pierderii totale sau parțiale a capacității de muncă, despăgubirile acoperă "diferența dintre veniturile brute cuvenite judecătorului sau procurorului, în cazul în care capacitatea de muncă nu era redusă, și veniturile brute obținute ca urmare a scăderii capacității de muncă, dacă afectarea capacității de muncă a judecătorului sau procurorului s-a produs în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea".

În caz de deces, membrii familiei primesc despăgubiri egale cu ultimul venit al magistratului, înmulțit cu numărul de luni în care ar fi beneficiat până la pensionare, "dar nu mai mică de 50000 de euro". Primesc această despăgubire soțul/soția, copiii și alte persoane aflate în întreținerea magistratului.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-06-03



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE